Perite ruke i povrce pa jedite bez straha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema razloga za strah od konzumiranja povrca. Sirovo voce i povrce slobodno se može i dalje konzumirati uz uobicajeno prethodno temeljito pranje, porucuje dr. Vlasta Skopljak, voditeljica Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Salatu treba prati pod tekucom vodom, preporucuje lijecnica uz primjenu opcih mjera higijene. Neophodno je prati radne površine, temeljito prati ruke prije jela i prije pripreme hrane. Na taj se nacin štitimo i od drugih bakterija i mikroorganizama.

- Po našim saznanjima, u Hrvatskoj nema zaraze opasnim sojem bakterije Escherichia coli O104 koji je potvrden kod dvoje pacijenata u Njemackoj, doznajemo od lijecnice.

U Hrvatskoj nema zaraze


Rijec je epidemiji zaraze crijevnom bakterijom Escherichia coli, uz koju se povezuje smrt jedanaest osoba, a više stotina zaraženih ima problema s bubrezima, odnosno takozvani hemoliticki uremicki sindrom (HUS). Zaraza takvih razmjera navedenim sojem bakterije još nikada nije zabilježena u Njemackoj.

Premda u Hrvatskoj nema zaraze, pojacane su mjere opreza. Županijski zavod za javno zdravstvo uputio je svim lijecnicima opce prakse, pedijatrima i bolnicama upute da obrate pažnju na bolesnike kod kojih se pojavi krvava dijareja. Naime, navedeni soj Escherichije coli luci toksin koji pak izaziva tešku klinicku sliku slicnu dizenteriji. Do sada županijski zavod nije zabilježio veci broj poslanih uzoraka stolice na analizu od uobicajenih.

Po rijecima dr. Skopljak, virusi, i to noro virusi, najcešci su uzrocnici proljeva. Salmonela takoder može uzrokovati proljev, ali je u zadnje vrijeme prorijedena. Vrlo rijetko, i to u pojedinacnim slucajevima, kao uzrocnik proljeva ranijih su godine bili utvrdeni drugi sojevi Escherichije coli, i to ne oni koji su uzrocnik aktualne epidemije u Njemackoj.

Pretpostavlja se da je bakterija do potrošaca stigla putem španjolskih krastavaca iz ekološkog uzgoja. Dva španjolska staklenika koja su identificirana kao moguci uzrocnik zaraze zatvorena su i pod istragom. Stoga su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Carinska uprava pojacali mjere nadzora na granicnim prijelazima za pošiljke iz Njemacke ili Španjolske.

Pojacane mjere na granici


"Putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, odnosno RASFF sustava, do sada nije zaprimljena niti jedna obavijest o mogucem uvozu povrca podrijetlom iz Njemacke ili Španjolske u Hrvatsku, a koje bi moglo predstavljati rizik za zdravlje ljudi. Situacija se provjerava iz sata u sat, tako da bi u slucaju pojave obavijesti o eventualnom uvozu u Hrvatsku ona bila odmah proslijedena nadležnoj sanitarnoj inspekciji na hitno postupanje", priopceno je iz Agencije za hranu.

Navodi se takoder da je ove godine do 25. svibnja u Hrvatsku iz Španjolske uvezeno 422.596 kilograma krastavaca, 1,37 milijuna kilograma rajcice i 86.234 kilograma salate te 106.645 kilograma krastavaca iz Njemacke.

Ceška i Austrija u nedjelju su povukle s polica krastavce iz španjolskog uzgoja zbog straha da su kontaminirani. Slucajevi zaraze i oboljenja od hemolitickog uremickog sindroma zabilježeni su i u Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, ali su i te zaražene osobe boravile u Njemackoj.

S obzirom na to da dolaze topliji dani i više temperature, dr. Vlasta Skopljak upozorava da treba obratiti pažnju na pripremu i cuvanje hrane kao zaštite od svih mikroorganizama štetnih za covjeka. Velik je broj bakterija termolabilan pa se kuhanjem uništava. Skuhanu hranu koju se ne pojede odmah treba spremiti u hladnjak. Najcešce zaraze salmonelom dolaze od domacih jaja. (Piše Jasna ORLIC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter