Pergola rekorderka iz Luskici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz stari kameni balidor u selu Luskici, izmedu Vrha i jezera Butoniga, prava je pergola rekorderka. Na samo jednom cokotu vinove loze, izraslo je 24 metara glavnih grana ne racunajuci izdanke, te cak tri tisuce grozdova.

- Vinovu lozu nepoznate sorte posadio sam prije pet godina zbog hlada, a dobio sam gorostasnu pergolu izvrsnih plodova, okusa po muškatu, kaže gradevinar i vinogradar Elio Matijašic. Zbog intenzivnog rasta, pergolu iz Luskici, Matijašic namjerava drasticno regulirati rezidbom.

- Preveliko je to opterecenje. Grozdovi ne bi dozrjeli i bili bi loše kvalitete. Prošle godine, pojedini grozdovi dosegli su i do pet kilograma težine, hvali se ovaj 60-godišnjak.Vinova loza, kao rijetko koja druga poljoprivredna kultura, može se uzgajati u raznim klimatskim uvjetima, na raznim tlima i raznim sustavima uzgoja, no u Luskicima je ocito pronašla idealno podneblje.

Matijašic napominje kako ni najstariji mještani ne pamte tako rodnu pergolu. Susjedi za nju kažu da je pravo cudo.

Vrhuvština je i bez pergole rekorderke, nadaleko poznato vinorodno podrucje. Naslijedivši imanje i 30 hektara zemljišta, Matijašic se i sam poceo intenzivnije baviti vinarstvom. Koristi suvremenu tehnologiju, hladnu fermentaciju, kontrolirano vrenje. Na vinskim smotrama dobiva zlatne i srebrne medalje te godišnje proizvede oko 110 hektolitara vina.


Podijeli: Facebook Twiter