Performativna Luka: Vivisekcija pokreta

Selma Banich pokrivena kabanicom i kosom (D. ŠTIFANIĆ)
Selma Banich pokrivena kabanicom i kosom (D. ŠTIFANIĆ)

Prvo ovogodišnje izdanje Peformativne Luke održano je sinoć u galeriji Anex Multimedijalnog centra Luka, a na programu su bila dva nastupa: "IWALY" Selme Banich te "Linija kontakta" Ivane Rončević.

Radi se o performansima koji kao polaznu točku uzimaju pokret izvođača koji je u oba slučaja pokušao biti što usporeniji i fluidan. Banich je tijekom svog performansa sjedila za stolom da bi na kraju "nestala" ogrnuta u kišni mantil dok joj kosa prekriva lice. Rončević se iz čučnja uspela u uspravnu poziciju s podignutim rukama u moru balona dok iza nje otkucavaju sekunde na zidnom satu čije se kazaljke ne miču.

Ovakvi iznimno konceptualni performansi koji u svojim najboljim trenucima podsjećaju na rafiniranost i ekstremnu disciplinu butoh plesa zahtijevaju veliku koncentraciju kako kod izvođača tako i kod publike. Nisu baš svi u publici izdržali odgledati do kraja sve performanse koji su trajali nešto više od pola sata, no to ne znači da se autorice nisu potrudile da na najbolji način uobliče svoje umjetničke ideje i stremljenja.

"Predstavljam kratki izvedbeni komad - etidu - koja se u odnosu na istinske eksperimente što ih čovjek provodi srcem i tijelom, pokazuje žalosno beznačajnom. Unutar pokušaja da prisvojim prostor ovog tijela koje je pred vama, ukazuje se trenutak dostatnosti u kojoj njegovo prisustvo jest cjelovito. Ono što tada osjećam nije priroda sama, već priroda izložena metodi propitivanja koje strši pred nama. Svi istinski eksperimenti što ih čovjek provodi srcem i tijelom neovisno od konteksta iziskuju svjedoka, zamišljenog ili stvarnog.

Sjećanje, (ovaj) prizor, ljubav, trebaju oko koje će ih htjeti vidjeti baš onakvima kakvi oni zaista jesu. U odnosu na istinske eksperimente što ih čovjek provodi srcem i tijelom, ova će izvedba podnijeti da ju smatrate završenim djelom", piše Banich u pozivu na svoj performans.

"Slušajući kucanje sata želim da čujete tišinu. Moje tijelo je prazan prostor koji ispunjava prostor oko sebe. Ta se praznina iz mog tijela prelijeva u prazno tijelo prostora. Vrijeme i prostor koje dijelimo neprekidno se međusobno prelijevaju, iz tišine u prazninu", riječi su kojima Rončević opisuje svoju izvedbu.

Selma Banich je izvedbena umjetnica koja živi i radi u Zagrebu. Autorica je serije radova koje priprema samostalno i u suradnji s brojnim drugim umjetnicima, grupama i inicijativama. Stvara u mediju plesne izvedbe, performansu i akcijama u javnom prostoru, na filmu i u kazalištu, istovremeno angažirajući se u polju neformalne edukacije i istraživačkog rada.

U promišljanju i prezentaciji vlastitog rada nastoji dati prednost etici ispred estetike, empatiji ispred utopije, umjetnosti ispred politike i prirodi ispred društva, proširujući tako kontekst u kojem svakodnevno uči, stvara i sudjeluje u organizaciji rada.

Ivana Rončević živi u Zagrebu gdje radi kao plesna umjetnica i psihologinja. Kroz svoju dugogodišnju umjetničku praksu djeluje autorski i izvođački surađujući sa mnogim domaćim i inozemnim umjetnicima. Od 2013. g. članica je koordinacijskog tima Ekscene.

Performativna Luka je projekt Udruge MMC Luka realiziran u suradnji s koreografom i plesačem Matijom Ferlinom koji u Pulu dovodi domaće i inozemne izvedbene projekte van festivala i festivalskih sezona. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter