Performansom Žaka Valente počeo Blitz festival

Glumci-mravi obilaze kioske
Glumci-mravi obilaze kioske

Prvi BLITZ, festival izvedbenih umjetnosti, započeo je performansom "Čapek market" Žaka Valente, riječkog plesača, performera, pedagoga i koreografa i ansambla Pučkog otvorenog učilišta "Antonio Gandusio". Performans je nastao kao ekspresija autora i glumaca na djelo "Život kukaca" Karla Čapeka, koji će rovinjski dramski ansambl premijerno izvesti u studenome.

Za otvaranje BLITZ festivala glumci ansambla pripremali su se na posebnom workshopu, od promatranja gradske tržnice do osmišljavanja improvizacija koje se tu mogu izvesti. Na kraju su se opredijelili za mrave, koji su, praćeni pogledima brojnih prolaznika, cupkajući kratkim koracima na tržnicu stigli s Trga maršala Tita.

Nakon obilaska kioska prvo su se poklonili kazalištu Gandusio, čije ime nose, i u njemu pripremaju i održavaju predstave. Uslijedio je "mravlji" hod između štandova tržnice i razgledavanje ponuđene robe. Od prodavača su dobili lubenicu i teglu meda, koje su slasno pojeli. Nije izostalo ni zajedničko pranje na javnoj česmi. Nakon što su obišli tržnicu mravi iz ansambla "Antonio Gandusio" su pošli prema moru i mrtvi umorni zaspali na tamošnjem zidu. Nakon performansa inspiriranog Karelom Čapekom uslijedio je drugi, koji je najavio večerašnju predstavu "Periodonero" talijanske kazališne grupe Cosmesi.

Organizator BLITZ-a je Kulturna udruga Plime sa sjedištem u Rovinju. Održavanje festivala omogućili su Grad Rovinj, Pučko otvoreno učilište i Turistička zajednica Rovinj, kojima su se pridružili i sponzori. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter