Performansom protiv fašizacije društva

Antifa performans uz jednolične udarce bubnjara (D. ŠTIFANIĆ)
Antifa performans uz jednolične udarce bubnjara (D. ŠTIFANIĆ)

Donijevši prvo kao seljak na leđima snop pruća, s jasnom aluzijom na 'fascio', a zatim radničkim čekićem zakucavši na zid petokraku od lastika koju je zatim povremeno srpom razvlačio uz jednolične udarce bubnja i nešto udaljeniju zvučnu kulisu zbornog pjevanja partizanskih pjesama, pulski umjetnik Pino Ivančić izveo je u subotu u12.05 sati na pulskoj tržnici performans u znak protesta protiv aktualne fašizacije društva odnosno procesa povijesnog revizionizma te relativizacije i revitalizacije ustaštva, ali i protiv ravnodušnosti građana spram tih procesa.

Performans je nosio naslov "ANTI/F/H/A", uz podnaslov "Z. Handžar? Nain!!!", s također jasnom aluzijom na aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Umjetnički čin Pino Ivančić posvetio je svojoj teti Vinki i noni Nildi iz sela Borbići na Labinštini, spaljenog u Rommelovoj ofenzivi koncem 1943. godine

Ovaj pulski performer, likovni i filmski stvaratelj i glazbenik poznat je alternativnoj kulturnoj sceni još od ranih 70-ih godina, kada se počeo baviti konceptualnom umjetnošću i performansom, da bi tijekom 80-ih spajao različite medije - glazbu, performans i likovnu umjetnost. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter