Performans zelenih nije prekršaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena akcija i njen predsjednik Tomislav Tomaševic oslobodeni su na Prekršajnom sudu u Zagrebu tužbe koju je podnijelo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva zbog prosvjednog performansa održanog ispred zgrade Ministarstva.

Tom su prilikom na nekoliko sati odložili pedesetak komada ambalaže boje i lakova da bi upozorili na loše zbrinjavanje te vrste otpada, a Ministarstvo je performans interpretiralo kao odlaganje opasnog otpada u okoliš.

Zelenoj akciji prijetila je kazna od 300 tisuca od 700 tisuca kuna, a Tomaševicu od 50 tisuca od sto tisuca kuna. Na performansu nije zabilježena nikakva šteta, a aktivisti Zelene akcije sami su uklonili izloženu ambalažu. Takva bi kazna vrlo vjerojatno ugrozila opstanak te udruge za zaštitu okoliša.

Tomaševic je izjavio da je ovo treca oslobadajuca presuda, odnosno rješenje u nizu u postupcima koji se vode protiv Zelene akcije te je «ocito rijec o politickim pritiscima na Zelenu akciju, što su sudovi i prepoznali». Izjavio je i da ce eventualna žalba Ministarstva na ovo rješenje biti nastavak politickog pritiska i odmazde zbog slucaja Varšavske ulice, što ce, u tom slucaju, Zelena akcija dokazati na sudu.


Podijeli: Facebook Twiter