Performans za Zlatni rt


Ponukan, kako sam kaže, katastrofalnom mogućnošću da se na najljepši dio Rovinja, njegovo srce i pluća park šumu Zlatni rt uknjiži država, rovinjski je umjetnik Ivan Tanković Kićo danas prije podne ispred željeznog portuna na ulazu u Škarabu upriličio likovno-protestni performans.

Sunčano je jutro, već uobičajeno koristio za rad na novoj slici s motivom park šume koja mu je i najdraža inspiracija. Oko naše kamere "uhvatilo" ga je s naslovnicom Glasa Istre o inicijativi saborskog zastupnika i gradonačelnika Rovinja Giovannija Sponze i IDS-a za uvrštenjem u saborsku proceduru izmjene Zakona o šumama, koji je dobio podršku i ostalih zastupnika SDP-a, HNS-a i HSU-a iz Kukuriku koalicije. Time je htio svoje sugrađane podsjetiti što bi se Rovinjcima dogodilo ako prijedlog ne prođe.

- Sada se nalazim iza željeznih vrata zato jer ja tako želim. Sutra, tko zna? Najvjerojatnije, zato jer bi željezna žica, s nekolicinom ulaza s pratećom blagajnom, mogla obuhvatiti čitavu šumu, čime bi se onemogućio slobodan ulaz građana u najljepše prirodno blago Rovinja kojeg su oni stoljećima baštinili, kaže nam rovinjski slikar.

Svjestan je da se šuma ne može nigdje odnijeti. No, u situaciji kada građani imaju sve manje novaca za lijepe stvari - sliku, knjigu, odlazak u kino ili kazalište - slobodan ulaz u park šumu jedan je od rijetkih luksuza koji si svi koji to žele mogu priuštiti.

- Za ostanak Park šume u rukama lokalne samouprave valja se boriti. Rovinjci su oduvijek znali čuvati i cijeniti svoje bogatstvo, u park se ulagalo i ulaže. Ne vidim razloga zbog čega se tako ne bi nastavilo i nadalje, zaključio je ovaj osebujni umjetnik, naglasivši da će i nadalje, slati poruke ostalim građanima, koje poziva da mu se pridruže u akcijama za očuvanje ostanka Zlatnog rta u vlasništvu Grada Rovinja a samim time i svih njegovih građana. (N. O. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter