Performans S. Gavranovića: Svaki pas ima svoj dan


"Pas i ja" naziv je performansa koji je na pulskim ulicama - od kafića Skandal sve do gradske vijećnice na Forumu - održao slikar Sead Gavranović Gale i koji je poslužio kao najava njegove večernje izložbe slika "Kathare" u restoranu Gardelin na Velom Vrhu. Gale je u performansu koji ima autobiografske konotacije preuzeo ulogu psa, njegova vlasnica bila je Tea Plepelić, dok je na stablu na Danteovom trgu Đurica Ciganović tražio demiurga i izvrnuo Felinijev "Amarcord" pa je umjesto žene zaželio dječaka.

Šetnja psa gradom imala je nekoliko stanica: pored banke gdje je vlasnici oteo novac, uz kip Jamesa Joycea kome je smjestio glavu u krilo, pored crkve gdje je doživio preobraženje, na već spomenutom Danteovom trgu te na pulskom Forumu gdje je vlasnica zahvalila gradskim ocima na svim neispunjenim obećanjima dok je pas pobjegao i popišao se na vrata vijećnice.

Performans je, po riječima autora, humoreska koja se tematski oslanja na njegove životne putove i na sve preobrazbe koje je doživio. Na najavljenoj izložbi autor se trebao predstaviti novim radovima, ali i izborom starih slika iz ciklusa portreta njegovih prijatelja. (B. VINCEK; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter