Performans osobnih impresija i promišljanje zemljanim perlama

Većina je trgovina na novu kolekciju ponudila 15 posto popusta
Većina je trgovina na novu kolekciju ponudila 15 posto popusta

Gradska galerija Fonticus ugostila je dva umjetnika različitih sklonosti i izraza, na odvojenim samostalnim izložbama i prezentacijama. Jedan od njih je kreativac i performer, mladi Petar Dugandžić, umjetnik nemirnog duha koji često mijenja i mjesto boravka. Glavni i najdramatičniji dio njegove prezentacije svakako je njezin performativni dio u kojemu se koristi svojim tijelom, pokretom, zvukom, osvjetljenjem, kostimom i asortimanom scenskih rekvizita, što je ostavilo poseban dojam na posjetitelje. U drugom dijelu svoje prezentacije, Dugandžić se okreće slikarstvu, a njegovi radovi maju dekorativne karakteristike, uz pojačanu mističnu atmosferu.

Putovanje od izložbe do izložbe

- Autor namjerno miješa igru i elemente igre. Koncept ove performativne, izložbene prezentacije ublažuje granice između vizualnih, plesnih i zvučnih disciplina ujedinjenih u specifični doživljaj. Pred nama je razrada promišljanja koja su se u premisi podudarala sa osjetima i koja su prošla niz doživljajnih i spoznajnih pomaka. Autor ovim "recitalom", jezikom pokreta tijela u živom nastupu, a prije toga gestualnom prilasku likovnoj podlozi, načinje područje propitivanja imaginarne realnosti. Rezultati su vizualna ponuda rezultata osobnih impresija, rekao je Eugen Borkovsky o prezentaciji Petra Dugandžića koji je svoj novi ciklus naslovio "Izgubljeni miraz IV.", s podnaslovom "Sazviježđa 4/23".

- Miraz je turcizam koji označava imovinu koju žena unosi u brak. Odvoženje mladenkine opreme bio je poseban čin folklornoga svadbenog ceremonijala koji se u prošlosti prenosio s generacije na generaciju.

- Dolazim iz Hercegovine i kad sam bio mali prvi put sam vidio kako kad se cura udaje sele miraz na drugo brdo. To mi je kasnije dalo ideju kako bi bilo lijepo prenositi nešto s koljena na koljeno. Ja svake godine u isti dan, isti sat i minutu radim izložbu, samo u drugom gradu. Bio je Ljubuški, pa Rovinj, Zagreb, ove godine Grožnjan, sljedeće godine Ljubljana… i tako putujem od izložbe do izložbe, sa svojom pričom. Ovdje su 23 djela, to je taj neki moj broj… Ove godine radio sam na temu sazviježđa, a iduće godine tema će biti žuto, jer ću nagovijestiti stvaranje samo žutom bojom…. Puno je pripreme, godinu dana radim na ostvarenju ideje, na performansu, slikama, uvijek napravim jednu dublju priču da na kraju sve ispadne kao jedan film u koji uključujem djelo, pokret i zvuk. Ljudima želim pokazati širinu nečega, pa i ovim slikama pokazujem pogled, na usko i na široko, ka sazviježđu, dijelu svemira, kaže Petar Dugandžić koji se devet godina bavi jogom, meditacijom i fizičkom pripremom uopće. To je, veli, njegov životni stil kojim je zadovoljan. Bavi se modelingom, dizajnom, plesom, glumom, performansom te slikanjem.

Autor je i najveće čestitke na svijetu naslikane povodom ulaska Hrvatske u EU. Autorske performanse realizirao je u mnogim gradovima kod nas i u inozemstvu, a najbrojnije plesne i glumačke izvedbe realizirao je s organizacijom "Istra Inspirit" i plesnom skupinom "Roxanne" iz Rovinja.

Oblikovni hommage zemlji

U drugom dijelu galerije predstavio se mladi buzetski umjetnik Leon Vidović koji se posljednjih godina bavi likovnim oblikovanjem, naročito formiranjem zemljanih kugli. Posjetitelji su ostali zadivljeni velikim trudom koji je uložio u oblikovanje kugli, koristeći samo zemlju i vodu. Njegove "Zemljane perle" izazivaju zanimanje i zadivljenost, naročito kada se spozna činjenica o jednostavnom načinu izrade.

- Radeći na ovom projektu, autor kao da se kontrolira, primiruje, gradeći niz sličnih objekata i koncentrirajući se na samozadanu ideju. Osobna potreba za oblikovanjem iskazana je nizom unisonih oblika. Grumen zemlje, ovako mišljen, elementarno oblikovan, bez kemikalija i dodataka, bez izlaganja visokim temperaturama, zapravo predstavlja oblikovni homage jednom od osnovnih elemenata. Leonovi radovi nemaju ideju vječnosti, već promjenljivosti - vlaga ovaj privremeni oblik vraća raspršenom stanju. Tako ovo promišljanje rezultira vizualnim senzacijama koje ne opterećuju znakovima iako su i same zapravo znak, kazao je posjetiteljima kustos Eugen Borkovsky o zemljanim perlama Leona Vidovića.

Radovi su uzbudljivi jer ne pripadaju niti apstraktnoj umjetnosti niti figurativnom prikazu. Umjetnik nudi postav kao instalaciju, spajajući arhetipsko s nekim novim načinima percepcije okoline.

- Sve je od istarske zemlje, uz puno upornosti i strpljivosti, reći će skromni Vidović na zadivljenost posjetitelja o njegovim radovima punima asocijacija, od planeta i sunca, do kugli, perli, lopti, boća…. Kako to radi pokazao je i video projekcijom.

(Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter