Perfomansom spojili zvuk, pokret, govor, ples i glazbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U formi multidisciplinarnog performansa koji spaja i susreće zvuk, pokret, govor, ples i glazbu, sinoć je predstavljen rad Soundpainting platforme Pula, neformalne organizacije posvećene kreiranju, istraživanju i produkciji suvremene izvedbene umjetnosti.

Izvedbeni koncepti

U diskretno i komorno dizajniranom ambijentu prigušenih svjetala koncertne dvorane "Rondo" u Rojcu, osmero pulskih umjetnika (uz Branka Nikolića koji je s Lastova) predstavilo je posljednji ciklus ovogodišnjeg rada Soundpainting platforme Pula. Ivana Vojnić Vratarić, Vinka Burić, Carlos Fagin, Henry Marić, Elvis Šuke, Andrej Barac i Neven Radaković izveli su jednosatni performans u kojem su ravnopravno bili zastupljeni pokret i zvuk, riječ i glazba, teatar, performans art-fikcija i stvarnost.

Sredstva kompozicijsko-dramaturške kreacije bili su razni izvedbeni koncepti bazirani na Soundpaintingu, multidisciplinarnom znakovnom jeziku za skladanje u realnom vremenu, praksi koju je dirigent, skladatelj i teoretičar glazbe Neven Radaković, kao voditelj Soundpainting radionica, uveo na pulsku scenu 2015. godine.

Premda je u nedjeljnom performansu, strogo gledano, uz Soundpainting, bilo zastupljeno i nekoliko autorskih izvedbenih praksi odnosno autorskih izvedbenih igri ("game playing", vidi 'Cobru' Johna Zorna), zajednički nazivnik kreacije je princip komunikacije znakovima koje izvođači pokazuju jedni drugima, a "iza" kojih stoje jasne ideje KAKO treba djelovati, ostavljajući autorsku slobodu izvođačima (na osnovu spontanosti u trenutku) da izaberu ŠTO će donositi. Soundpainting platforma Pula organizirana je uz potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Istarske županije.

Reakcija izvođača

Intrigantnog naziva (doslovno "slikanje zvukom"), SoundPainting je univerzalni znakovni jezik za live kompoziciju, koji je 1974. godine koncipirao Walter Thomson, i koji trenutno obuhvaća više od 1.200 znakova koje skladatelj/soundpainter pokazuje kako bi proizveo specifičnu reakciju izvođača. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter