Percan i Dolic u Labinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorenje izložbe pastela Renata Percana u Narodnom muzeju Labin te one Petra Dolica u galeriji Alvona privukle su brojnu publiku.

Percanovoj izložbi su se odazvali i brojni poštovatelji ovog 74-godišnjeg slikara i crtaca svjetskog dosega rodom iz Trgeta. Njegove radove, nedavno predstavljene i u Medulinu, gdje živi, Tulio Vorano, ravnatelj Narodnog muzeja, doživljava velikim zaokretom koji je slikar ostvario prije pet godina, kada crteže tušem, perom ili olovkom mijenja pastelnim uracima.

Autor je vjeran svojim temama: obljubljenim antickim mitovima i legendama, koji mu nanovo nude sponu s magicnim, fantazmagoricnim svijetom, te arabesknim motivima, primjecuje Vorano.



Akademski kipar Dolic, inace umjetnik velikih, spomenickih formi, sada se predstavio skulpturom nadahnutom (zatvorenim) prostorom cija viseca, grozdasta forma asocira na krošnju. Sacinjena je od fragmenata mekog drva lipe, obojena komplementarima. Kriticarka Gorka Ostojic Cvajner nazvala ju je Dolicevim Rajskim vrtom, autorovim drvom života.

Ovaj 35-godišnjak vec je ostvario 20-ak samostalnih izložbi. Izradio je desetak skulptura na javnim prostorima - izmedu ostalog i za Mediteranski kiparski simpozij u Dubrovi - a njegovi radovi nalaze se i u muzejima te privatnim zbirkama.


Podijeli: Facebook Twiter