Peran: Sanader znao da ide na sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran izjavio je u subotu da je Ivo Sanader znao da ide na sud, opovrgnuvši tako bivšeg premijera koji je pred sudskim vijecem, ispricavajuci se što nije došao u odijelu, izjavio da mu je receno da ide u bolnicu na pregled.

- Jucer su zatvorenika Sanadera moji službenici upoznali da ide na sud i sprovodenje je obavljeno kao i vec nekoliko puta prije toga i nije bilo nikakvih problema. Sporovodenje je obavljeno na isti nacin kao i za bilo kojega drugog zatvorenika, izjavio je Hini Peran.

No, iz Sanderovog braniteljskog tima i u subotu opovrgavaju da je njihov branjenik znao da ide u bolnicu.

- To je netocno. Pa u petak ujutro nije dobio dorucak jer mu je lijecnik rekao da na pregled dode natašte, a sa sobom je uzeo i stvari za osobnu higijenu, kazao je Hini Goran Suic iz braniteljskog tima koji je u subotu posjetio Sanadera u KBC Zagreb.

Jadranka Slokovic, takoder clanica Sanaderove obrane, u petak je za HTV-ov Dnevnik 3 izjavila da je bivšem premijeru prije izlaska iz celije u Remetincu receno da ide na pregled u bolnicu te da je neformalno doznala da je navodno netko iz Ministarstva pravosuda naredio da se kombi skrene s puta u bolnicu i dovede ga u sudnicu na sudenje.

Peran je potvrdio da je lijecnik pregled Sanaderu zakazao za petak u 10 sati, a sudenje je bilo zakazano pola sata prije. Dodao je da su zatvorenici u istražnom zatvoru u nadležnosti suda te da zatvorski sustav sve radnje koje poduzima poduzima u dogovoru sa sudom.

- Ništa ne radimo na svoju ruku, a zatvorenike dovodimo na sud u za to predvideno vrijeme, rekao je Peran. Opovrgnuo je nagadanja da je službeno policijsko vozilo krenulo prema bolnici, a onda skrenulo prema sudu.

- Nije mi jasno odakle je došla informacija da je službeno policijsko vozilo krenulo prema bolnici, a onda skrenulo prema sudu. To nije tocno jer je vozilo išlo direktno iz zatvora u Remetincu za Županijski sud na Zrinjevac, kazao je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav.

Na upit kad ce Sanader biti vracen u zatvor, Peran je odgovorio da na to pitanje ne može odgovoriti jer je to u nadležnosti lijecnicke struke.

Ni Sanaderova obrana ne zna kada ce bivši premijer natrag u Remetinec i hoce li biti sposoban za rocište zakazano za cetvrtak, 3. studenog.

- Mislim da ce do ponedjeljka sigurno ostati u bolnici, a dalje cemo vidjeti jer sve ovisi o rezultatima pretraga, a koliko mi je poznato, nalaz holtera nije baš najbolji, kazao je Suic te dodao da Sanader, kao i posljednja dva, tri tjedna, osjeca tegobe sa srcem i tlakom.

Sanaderu je u petak trebalo poceti sudenje za ratno profiterstvo, to jest uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska sredinom 90-ih dobila od austrijske Hypo banke. No, vještaci su zakljucili da bivši premijer zbog zdravstvenih problema nije sposoban pratiti sudenje pa je sud odgodio pocetak postupka.


Podijeli: Facebook Twiter