Peperonata po ukusu Puljana

Padela je prepuna, a zainteresiranih poprilično (Danilo MEMEDOVIĆ)
Padela je prepuna, a zainteresiranih poprilično (Danilo MEMEDOVIĆ)

Prva u nizu gastro manifestacija koje će se na pulskoj tržnici održavati tijekom mjeseca rujna pod zajedničkim imenom Jesen u padeli, održana je jučer ujutro. Riječ je o programu koji dodatno obogaćuje ponudu Pule nakon turističke sezone, a prvi događaj bilo je spravljanje peperonate od domaćih namirnica s pulske tržnice. Kao po običaju, u velikoj padeli čak 400 porcija peperonate pripremao je meštar od kužine Budimir Žižović-Žižo, a pomagao mu je direktor Tržnice Renato Perc i drugi suradnici.

Iduća manifestacija održat će se 24. rujna, kada će ista ekipa pripremati veliku buzaru od pedoča. Zašto nisu pripremani pedoči, kada smo još u ljetu, a potom peperonatu, pitanje je za Žižu?

- Stvar je odabira, jer namirnice i jednog i drugog jela su sezonska. No, peperonata je kompliciranije jelo, a za buzaru nikad nije kasno, rekao je Žižović i pojasnio da je u peperonatu išlo puno više namirnica nego što je navedeno u standardnoj recepturi. Prije svega ide dimljene pancete, šampinjona, parmezana, pa naravno kapule, tri vrste paprika, feferoni  te maslinovo ulje, papar i ostalo što se stavlja u peperonatu. Međutim, jelo nije ljuto jer su sve blagi začini, a na 60 kilograma paprika ide svega 25 dekagrama feferona, tako da stvarno nije 'peklo'. Od toga smo pripremili čak 400 porcija koje su ljudi mogli degustirati, pojasnio je Žižović.

Kao i uvijek dosad, sve porcije hrane planule su u trenu. Manifestaciju podupire i Turistička zajednica grada Pule, koja je podržala i jedan novi program u Puli, a koji će se održati 16. i 17. rujna na pulskoj tržnici pod nazivom Street Food Festival. Ta manifestacija predstavlja spoj suvremene gastronomije, a svi zainteresirani moći će degustirati razna jela pripravljena od namirnica koja se mogu pronaći na pulskoj tržnici i koja se mogu konzumirati "s nogu". (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter