Penzići iz Bala bit će vodiči u obnovljenom kampu Mon Perin

Sandi Drandić i Massimo Piutti
Sandi Drandić i Massimo Piutti

Od prvog siječnja do konca travnja Bale su ostvarile 12.510 noćenja, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 72 posto. Istovremeno, kamp "Mon Perin" imao je 8.823 noćenja, dok je u lanjskom periodu realizirano 5.864 noćenja, odnosno rast od 50 posto, izvijestio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Sandi Drandić direktor Turističke zajednice Bale, dok je Massimo Piutti direktor kampa Mon Perin podrobnije govorio o konkretnim razlozima povećanja broja noćenja, odnosno o onom što se u baljanskom turizmu očekuje ove sezone.

Obnovljene kućice

Uz  podatak da su najbrojniji gosti iz Njemačke, potom Slovenije, Italije i Austrije, Piutti je naveo i da se prema sadašnjim rezervacijama bilježi porast noćenja za 62 posto i da se taj iznimni rast mahom odnosi na segment luksuznih kućica.

- Prema dosadašnjim najavama očekujemo iznimno uspješnu turističku sezonu kojom ćemo premašiti i prošlogodišnju rekordnu. Takav rast je rezultat dosadašnjeg kvalitetnog rada i konstantnih investicija u kvalitetu kampa. Nakon lanjskih iznimnih ulaganja, vrijednih 32 milijuna kuna kojima smo osigurali kategorizaciju kampa od četiri zvjezdice nastavilo se raditi dalje. Tijekom zime društvo "Mon Perin" uložilo je dodatnih 14 milijuna kuna i to na uređenje parcela, nabavku novih mobilnih kućica, hortikulturno uređenje i gradnju fontane smještenu u centralnom dijelu kampa, građenu u obliku leptira, simbola Bala, rekao je Massimo Piutti od kojeg doznajemo i da su okončani radovi na uređenju parkirališta, te novoj i dodatnoj prijemnoj recepciji.

Besplatni vlakić

- Uz već postojeći turistički vlakić koji spaja kamp s centrom Bala pribavljen je još jedan. Oba vlakića koja raspolažu sa stotinjak mjesta kao i novi autobus s devetnaest mjesta cirkulirat će višekratno i za goste kampa i Bala biti besplatni, poručio je Piutti.

Kako je na konferenciji rečeno u baljanskom je kampu "Mon Perin" uz postojećih stotinjak, novo radno mjesto pronašlo i sedam novih djelatnika. Riječ je o baljanskim umirovljenicima, osobama starijim od šezdeset godina, koji će tijekom ljetnih mjeseci gostima iz čitavog svijeta biti domaćini i voditelji kroz ljepote i znamenitosti kampa i Bala.

- Od prvog svibnja s radom u kampu započelo je sedam novih djelatnika - domaćina koji su na usluzi gostima u kampu, a bit će i regrutirani u centru Bala u vrijeme održavanja manifestacija "The Spring of Mon Perin" i "The Summer of Mon Perin". Njihova posebnost je u tome što su stariji od šezdeset godina, imaju znanja i iskustava koje će moći prenijeti gostima. Uz bogate i raznovrsne informacije i ljubaznost koju će moći pružiti naši "zlatni" Baljani i Baljanke dobit će priliku za dodatni prihod, pojasnio je direktor kampa "Mon Perin" Massimo Piutti od kojeg doznajemo da je i radno vrijeme prilagođeno dobi baljanskih vodiča i vodičkinja. Radno im je vrijeme četiri sata po pet radnih dana u tjednu.

Na upit kakva će biti primanja novozaposlenih penzića nismo dobili odgovor, ali kako neslužbeno saznajemo znatno viša od one koji dobivaju od turističkih giganta naši sezonski djelatnici.

Otvara se galerija u palači Bembo

Govoreći o ljetnim programima u Općini Bale naši sugovornici najavili su već za subotu 6. svibnja početak manifestacije "The Spring of Mon Perin", u sklopu koje se otvara i s radom započinje galerija "Art House Mon Perin", koja se nalazi u palači Bembo. Otvorenje izložbeno prodajne galerije koja će za sada, okupiti četrnaest akademskih slikara i kipara s područja Istre i Primorsko-goranske županije otvara se u 18 sati.  Sredstva u visini od 90 tisuća kuna za početak rada galerije osiguralo je društvo "Mon Perin", a rezultat je suradnje društava Mon Perin i Forlanette, Zajednice Talijana Bala i Turističke zajednice Općine. Za ljetne manifestacije u Balama je namijenjeno oko 400 tisuća kuna koje ravnomjerno podmiruju Općina i Turistička zajednica s jedne i društvo Mon Perin s druge strane. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter