Penzici, dosta vam je 150 vožnji godišnje!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zašto je umirovljenicima u Fažani besplatni autobusni prijevoz limitiran na 150 vožnji godišnje, pitala je ogorcena umirovljenica koja se obratila našoj redakciji. Pojašnjenje smo zatražili od nacelnice Ade Damjanac, koja je rekla da postojece karte za neograniceni autobusni prijevoz vrijede do kraja prosinca, a novi režim stupa na snagu od sljedece godine.

"Morali smo limitirati broj vožnji jer se dogadalo da se neki umirovljenici koji su nepokretni voze autobusom 60 puta mjesecno, što znaci da je došlo do manipulacija njihovim kartama", kaže Damjanac. "Smatram da je dovoljno deset odlazaka u Pulu mjesecno jer to nisu zaposlenici nego umirovljenici", istaknula je i dodala da ce onima koji zbog terapija cešce putuju u Pulu Opcina odobriti veci broj vožnji.

Zar zbog zloupotreba pojedinaca treba oštetiti sve umirovljenike koji su imali pravo na besplatni prijevoz, pitali smo. "Je li normalno da se umirovljenici 50 puta mjesecno voze u Pulu, a neki od njih i rade u Valbandonu te koriste besplatni prijevoz", odgovorila je nacelnica.

Za više informacija uputila nas je na Natašu Novak, predsjednicu fažanskog HSU-a, zaduženu za socijalne programe Opcine, koja je potvrdila da je bilo zloupotrebljavanja karti uslijed nedovoljne kontrole u Pulaprometovim autobusima, a neki umirovljenici su koristili besplatnu karticu da bi išli raditi.

Pravo na besplatnu kartu imali su svi umirovljenici stariji od 70 godina, navela je, a prema podacima Pulaprometa tijekom rujna, listopada i studenog autobusima se vozilo 117 osoba te dobi. "Neki umirovljenici su zloupotrijebili povjerenje Opcine pa smo ogranicili broj vožnji", kaže Novak.

Dakle, prema fažanskom socijalnom programu za sljedecu godinu, pravo na besplatan javni prijevoz u autobusima Pulaprometa bit ce neograniceno za sve dosadašnje kategorije, osim umirovljenika starijih od 70 godina koji nisu ostvarili pravo na mirovinu.

Neograniceno se, medu ostalim, mogu voziti slijepe osobe, vojni i civilni invalidi rata te djeca na redovnom školovanju bez jednog ili oba roditelja. Za to Opcina planira 30 tisuca kuna. Umirovljenicima koji primaju mirovinu troškovi godišnje karte javnog prijevoza na relaciji Fažana - Pula - Fažana subvencioniraju se ovisno o visini mjesecne mirovine.

Prema novoj kategorizaciji umirovljenici koji dobivaju od tisucu do 1.500 kuna moraju platiti sto kuna godišnje, oni do dvije tisuce kuna placaju 150 kuna, do 2.500 kuna 200 kuna, a s mirovinom do tri tisuce kuna za godišnju kartu moraju izdvojiti 250 kuna. Sufinanciranje troškova takvog prijevoza takoder se ogranicava na maksimalno 150 vožnji godišnje. Za sufinanciranje je u proracunu predvideno 140 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter