Pentagon: Završen prekrcaj sirijskog kemijskog oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prekrcaj 78 kontejnera u kojima se nalazi sirijsko kemijsko oružje na američki brod Cape Ray, na kojem će biti uništeno, završen je u srijedu u talijanskoj luci Gioia Tauro, objavio je Pentagon.

Cape Ray se iz Gioie Tauro "poslije podne uputio prema međunarodnim vodama u Sredozemnom moru, gdje će uskoro početi proces neutralizacije" oružja, stoji u pisanoj izjavi glasnogovornika Pentagona kontraadmirala Johna Kirbyja.

Cape Ray raspolaže opremom potrebnom za uništenje kemijskog oružja na otvorenom moru bez opasnosti po okoliš. Danski brod je 23. lipnja isplovio iz sirijske luke Latakije sa zadnjom pošiljkom kemijskog oružja koje je Damask prijavio, a koje je Siriju napustilo s višemjesečnim zakašnjenjem u odnosu na program koji je potvrdila međunarodna zajednica.

Uništenje 1.300 tona sirijskog kemijskog oružja provodi se u okviru rusko-američkog dogovora, koji su potvrdili Ujedinjeni narodi. Sve pošiljke trebale su biti uništene do 30. lipnja. Najopasniji kemijski proizvodi uništit će se hidrolizom na američkom brodu Cape Ray, posebno prilagođenom u tu svrhu, a ostali će se proizvodi uništiti u Finskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. (Hina/afp)


Podijeli: Facebook Twiter