Pentagon vraća na posao većinu civilnih zaposlenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki ministar obrane Chuck Hagel rekao je u subotu da će se većina civilnih zaposlenika Pentagona idućeg tjedna vratiti na posao, nakon što su od utorka bili na neplaćenom dopustu zbog proračunske blokade koja je pogodila 400.000 radnika u ministarstvu obrane.

Iako nije mogao reći koje će se skupine radnika vratiti na posao, Hagel je istaknuo u priopćenju da "zakon dopušta Pentagonu da vrati na posao zaposlenike koji pridonose moralu, zadovoljstvu, dobrom funkcioniranju i dobroj pripremi" oružanih snaga.

"Mislim da ćemo biti kadri smanjiti broj zaposlenika na neplaćenom dopustu, makar ih nećemo moći sve vratiti", dodao je u priopćenju. Zbog blokade državne uprave oko 900.000 dužnosnika i zaposlenika savezne uprave moralo je otići na neplaćeni dopust.

Zastupnički dom, u kojemu većinu imaju republikanci i Senat koji kontroliraju demokrati, ne mogu se dogovoriti o proračunu za fiskalnu godinu koja je počela u utorak, 1. listopada. Demokrati i republikanci međusobno se optužuju za tu blokadu. Republikanci koji se protive reformi zdravstvenog osiguranja, takozvanom Obamacareu, čiji je najvažniji dio stupio na snagu u utorak, ne žele odobriti proračun kojim bi se ona financirala.

Predsjednik Barack Obama pozvao je pak političke protivnike da prekinu "farsu", kako je nazvao blokadu. U subotu su kongresnici jednoglasno odobrili odluku da se zaposlenicima na neplaćenom dopustu isplati plaća za dane kada nisu radili zbog blokade državne uprave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter