Pentagon optužio Peking za informatičku špijunažu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef Pentagona Chuck Hagel je na forumu o sigurnosti u Aziji u nazočnosti kineskog vojnog izaslanstva optužio Peking za informatičku špijunažu, pojavu koja je u porastu i zabrinjava Washington.

S namjerom da izvrši pritisak na kineske vlasti prije summita američkog predsjednika Baracka Obame i kineskog Xi Jipinga sljedećeg tjedna, američki ministar obrane je potvrdio da proračunski rezovi koji pogađaju Pentagon, a koji bi mogli doseći blizu 500 milijardi dolara tijekom 10 godina, neće zahvatiti procese uspostavljanja ravnoteže američkih vojnih sredstava prema Aziji i Pacifiku radi suočavanja s porastom vojne moći Kine.

"Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost sve većom prijetnjom informatičkih upada, čiji je dio izgleda povezan s vojskom i kineskom vladom", rekao je američki ministar pred glavnim dužnosnicima obrane u Aziji prigodom foruma o sigurnosti Shangri-dijalog koji se organizira svake godine u Singapuru.

Među izaslanicima su bili i kineski vojni predstavnici, među kojima i jedan od pet zamjenika šefa glavnog stožera Qi Jinaguo.

"Moramo priznati da postoji potreba za određivanjem pravila ponašanja u novim područjima" i ocijenio pozitivnim osnivanje radne skupine za internet između Washingtona i Pekinga.

Početkom svibnja je jedno izvješće Pentagona u Kongresu ukazalo na veliku kampanju informatičke špijunaže koju vodi Peking kako bi skupio podatke o programima američke obrane.

Hagelove optužbe dolaze nekoliko dana nakon što je otkriveno da su kineski hakeri uspjeli upasti u informatičke sustave s podacima o brojnim američkim oružanim sustavima, što je Peking zanijekao.

Obama je već vodio oštre razgovore s Kinezima o informatičkoj špijunaži i ponovno će načeti tu vruću temu i 7. i 8. lipnja u Kaliforniji tijekom prvog susreta sa svojim kineskim kolegom Xi Jipingom. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter