Pentagon nabavlja super bombu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dužnosnici americkog Pentagona javno govore o novom oružju u arsenalu ratnog zrakoplovstva - masivnom streljivu za probijanje ili MOP-u, odnonso najvecoj "bombi za uništavanje bunkera" na svijetu teškoj 13,4 tone, izvijestila je u cetvrtak TV mreža Fox News.

Ratno zrakoplovstvo vec je dobilo izvjestan broj tih bombi iz Boeinga, koje su dizajnirane kako bi odgovarale bombarderima B-2 i B-52.

"To nam daje daleko vece spsobnosti da dosegnemo i uništimo neprijateljsko oružje za masovno razaranje koja se nalazi u dobro zašticenim podzemnim objektima ... daleko vece nego što ih imamo sada", rekao je glasnogovornik Pentagona kapetan John Kirby.

No, Kirby je na brifingu u srijedu demantirao da su te bombe dizajnirane za napad na Iran, jedinu zemlju za koju se zna da svoj nuklearni program razvija u objektima ukopanim duboko pod zemljom.

"Sustav nije usmjeren prema bilo kojoj zemlji, on je namijenjen razvijanju sposobnosti za koju vjerujemo da nam je potrebna", rekao je Kirby. To je opaska popracena glasnim mumljanjem i izrazima nevjerice okupljenih novinara u Pentagonu.

Mediji opsežno izvještavaju da Iran ima ukopana nuklearna postrojenja za proizvodnju oružja, smještena najmanje 90 metara pod zemljom na lokacijama u Natanzu i Komu. Nova bomba idealna je za rješavanje takve prijetnje.

Prema Boeingovoj internetskoj stranici, MOP ima GPS navigacijski sustav i više od 2400 kg eksploziva. Bomba je dugacka šest metara i "posebno je dizajnirana za napade na bunkere od ojacanog betona i tunelske objekte". Boeing je uspješno testirao bombu 17. ožujka 2007. na poligonu White Sands u Novom Meksiku.

Glasnogovornik Pentagona George Little je rekao da je MOP mocniji od svog prethodnika, bombe Blu-190, a neki strucnjaci procjenjuju da je cak 10 puta jaci.

Pentagon kaže da je ugovoreno ukupno 20 takvih super-bombi iz Boeinga, od kojih su neke isporucene ove jeseni. No, za potrebe operativne sigurnosti nije otkriveno koliko.

Ratno zrakoplovsto je 2. kolovoza 2011 potpisalo ugovor za još osam MOP-ova, što znaci da vjerojatno ima do 12 bombi, navodi Fox News.

Vijest da je nova 13-tonska bomba sada spremna za uporabu dolazi samo nekoliko dana nakon što je objavljeno da je SAD prodao Ujedinjenim Arapskim Emiratima 4900 manjih, ali vrlo razornih bombi za uništavanje bunkera tipa JDAM, teških 900 kg.


Podijeli: Facebook Twiter