Penjanjem, plesom i pjesmom do osmog brda knjiga

Izvođenja himne uz ples (N. LAZAREVIĆ)
Izvođenja himne uz ples (N. LAZAREVIĆ)

Ovogodišnje, osmo izdanje festivala dječje knjige Monte Librić,  otvoreno je u vrlo veseloj, raspjevanoj i rasplesanoj atmosferi pred brojnom publikom na terasi pulske Zajednice Talijana.

Literarno-penjačke radosti

U narednih tjedan dana, sve do nedjelje 26. travnja, u scenografiji koja obiluje scenskim montažama, elementima i oazama za čitanje, visećim i hodajućim knjigama, mališani i ne samo oni moći će uživati u literarno-penjačkim radostima.

Simpatičan plesni performans otvaranja potpisala je plesna pedagoginja Andrea Gotovina, a uz simpatične Patrika, Doru, Mateju i Filipa na najbolji je način dočarana bit knjige u pokretu - vrlo simpatično i nadahnuto.

Program je vodila simpatična Librica Rea Korani, a nazočne su pozdravili pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je izrazio posebno zadovoljstvo što je Monte Librić došao do svog osmog izdanja, odnosno što je "završio osnovnu školu" i sada je sve jači i zreliji, te pozvao djecu da što više čitaju i da se što više kreću za bolju i ljepšu budućnost Pule. Dožupan Miodrag Čerina rekao je da bi se čitanje trebalo proglasiti sportom, i da bi bilo lijepo imati veleslalom čitanja, čitanje na sto ili dvjesto metara, čitanje u vis, u dalj te izrazio je želju da ovaj festival doživi i svoj 88. pa zašto ne i 888. rođendan.

Skijaš Natko Zrnčić Dim rekao je da se rado odazvao ovome festivalu budući da je tema "knjiga u pokretu", a on je stalno u pokretu. Brojne je nazočne na mađarskom jeziku pozdravila mađarska ilustratorica Ildiko Horvat, a pozdravne riječi izrekao je i legendarni televizijski autor, voditelj i glazbenik Minja Subota te Marijana Jelić. U programu otvaranja sudjelovale su i Pikolina Zipkaaa te Baka Librić.

Direktorica Monte Librića Slavica Ćurković naglasila je da su ove godine spojili knjige i pokret, potičući na taj način djecu na ljubav prema lijepoj riječi, ali i prema pokretu, pokazavši koliko knjiga može biti dinamična i pokretat nas. Kazala je da će ovogodišnje izdanje promovirati sve popularniju disciplinu sportskog penjanja, što je ostvareno u suradnji s pulskim klubom "On Sight".

Raznoliki programi i sadržaji

Slavica Ćurković se zahvalila cijeloj ekipi entuzijasta koji uz nju vode i kreiraju ovu već tradicionalnu i nezaobilaznu manifestaciju.

U izložbenom dijelu Monte Librića sudjeluje više od 50 nakladnika iz Hrvatske, Italije i Srbije, koji su izložili oko 3.000 naslova recentne dječje literature i produkcije, među kojima su i zanimljive igračke didaktičkog sadržaja, a sve uz popuste od deset do 50 posto.

Rekordna 74 događaja s više od 80 sudionika, čine programski dio festivala. U središnjem programu Piknik s autorom najnovija djela iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će, među ostalima Marijana Jelić, Snježana Babić-Višnjić, Tamara Bakran, Zdenka Bilušić, Jelena Pervan, Jelena Brezovec, Irena Plejić Premec, Tatjana Pokrajac-Papucci i Jelena Radan. U popularnom programu "Knjige papam", svojevrsnom talk-showu kojeg vodi Mladen Kušec sudjelovat će glazbenica Jelena Radan, alpinist Stipe Božić, te pulski glazbenici sastava Nola - Gabi i Marijan Jelenić.

Svake je godine vrlo atraktivan program Autori iz daljine koji ove godine donosi gostovanje ilustratorice iz Mađarske Ildikó Horváth te poznatih autora iz Srbije - Miodraga Jakšića i Minje Subote, koji će održati glazbeno-literarni nastup. 

U talijanskom dijelu programa pod nazivom Piu che una storia, koji je nezaobilazni dio Librića, sudjelovat će Nicolas Murkovic, Katja Dellore i Giovanni Balivo, a u suradnji s Talijanskom dramom HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke održat će se i kazališna predstava "Viva Pinocchio".

Talijanski dio projekta financiralo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom unijom, a poseban partner programa je Zajednica Talijana Pula. Za filmske projekcije pobrinut će se pulsko kino Valli, dok će radioradionice i ove godine organizirati Hrvatska radiotelevizija - Odjel za djecu i mlade. Festivalski program ostvaruje se uz pomoć mnogobrojnih partnera među kojima su: Europski institut za književno prevođenje, Gradska knjižnica Pazin, Javna ustanova Pula Film Festival/Kino Valli, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, Srpski kulturni centar Istre, Universita degli Studi di Trieste - Dipartimento di Scienze Giuridiche, del Linguaggio, dell'Interpretazione e della Traduzione.

Pokrovitelji Monte Librića su: Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Zagrebačka banka, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, Talijanska unija i Zajednica Talijana Pula.

Natko Zrnčić Dim voli Pennaca i Truebu

Natko Zrnčić Dim hrvatski je alpski skijaš, a u karijeri je do sada imao nekoliko postolja, te brončanu medalju s europskog prvenstva. Jučer je sudjelovao i u poslijepodnevnom programu gdje je razgovarao s Mladenom Kušecom.

- Protekla sezona mi je završila prije deset dana, 11. travnja, a iduća mi počinje već sutra. Evo, čim završim razgovor na Monte Libriću krećem put Austrije gdje će se odvijati pripreme. Imam 29 godina, a negdje sa šest-sedam godina počeo sam se baviti skijanjem, a nešto kasnije i vrlo ozbiljno pristupio tom sportu, rekao je Zrnčić Dim okupljenim klincima, među kojima su bili mali skijaši te članovi tae-kwon-do kluba Bak.

Nazočni su mogli saznati da mu je obitelj vrlo važna u životu, da je oduvijek imao njihovu veliku podršku, te da voli čitati i za svaku si prigodu uzme knjige koje u pauzama čita. Ne postoji knjiga koja mu je omiljena, no otkriva da voli Daniela Pennaca i Davida Truebu i njegovu knjigu "Otvoreno cijelu noć".

- Ono što je otvoreno cijelu noć, to je dom. Kao maleni volio sam slušati knjige s kazeta, svidjela mi se "Ježeva kućica" koju sam potom naučio napamet, a postoji puno poveznica između knjiga i sporta i smatram da se treba baviti i čitanjem i sportom, zaključio je Natko koji koristi skije marke Atomic.

Pitanja su mu postavljali i mladi novinari koji sudjeluju na radionicama Monte Librića. (Vanesa BEGIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter