Penjački 24 satni maraton po ekstremnim ljetnim vrućinama

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Čak ni ekstremne ljetne temperature od oko 40 stupnjeva Celzija nisu spriječile najupornije penjače da se odazovu sportsko penjačkom maratonu pod nazivom "Buzet 24h marathon" - climbing festival", prvom i jedinom međunarodnom festivalu takve vrste u regiji kojeg su ovog vikenda organizirali Istria Adventure Academy i Sportsko penjački klub Vertical Buzet, u suradnji sa Turističkom zajednicom i Gradom Buzetom.

U sklopu maratona koji je započeo u 6 sati u subotu i završio u isto vrijeme u nedjelju i odvijao se na dvije atraktivne penjačke lokacije; na Kamenim vratima uz državnu cestu Buzet - Ponte Porton, svega kilometar od gradskog središta te u kanjonu rijeke Mirne, dvadesetak natjecatelja iz Hrvatske, Nizozemske, Švicarske, Austrije i Njemačke, imalo je priliku okušati se i u čarima noćnog penjanja.

Penjalo se u parovima, u tri kategorije, a uz penjački maraton, održano je i natjecanje u brzinskom penjanju, u smjeru "Ljetna sauna 7b, 32m" u muškoj i ženskoj kategoriji. Za svaki smjer, penjač si je sam upisivao broj bodova prema bodovnoj tablici, a zanimljivo je da na natjecanju nije bilo sudaca, već je bilo zasnovano na fair play-u tako da su organizatori na kraju natjecanja prikupili liste, obradili podatke i proglasili pobjednike.

Buzetsko područje je zbog konfiguracije terena i povoljne klime pogodno za razvoj outdoor sportova, stoga je i Turistička zajednica u suradnji sa sportskim klubovima svojevremeno pokrenula projekt Buzet outdoor s vizijom razvoja takvih aktivnosti koji bi ujedno bili i turistički proizvod, a penjanje je jedan od njih tim više što sjevernoistarska penjališta mnogi uvrštavaju u sam europski vrh. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter