Penjački 24-satni maraton, jedinstven u regiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sportsko penjački maraton po nazivom "Buzet 24h marathon-climbing festival", prvi i jedini međunarodni festival takve vrste u regiji i šire, organiziraju ovog vikenda Istria Adventure Academy i Sportsko penjački klub Vertical Buzet, u suradnji s Turističkom zajednicom i Gradom Buzetom.

- Postoji doduše sličan maraton u Paklenici, ali se ne odvija 24 sata, a naša ideja je bila da od 6 sati u subotu do 6 sati u nedjelju omogućimo penjačima maraton na kojem očekujemo pedesetak natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke. Manifestacija je natjecateljskog karaktera, a ujedno doprinosi promociji penjanja na Buzeštini i upotpunjavanju turističke ponude. Odvijat će se na dvije atraktivne penjačke lokacije; na Kamenim vratima uz državnu cestu Buzet - Ponte Porton, svega kilometar od gradskog središta te u kanjonu rijeke Mirne s ukupno 150 smjerova, najavio je Martin Glavić iz SPK Vertical.

Penje se u parovima, u tri kategorije; muško-ženska, žensko-ženska, muško-muška, a za prva tri mjesta u svakoj kategoriji osigurane su bogate nagrade. Uz penjački maraton, bit će i natjecanje u brzinskom penjanju, u smjeru "Ljetna sauna 7b, 32m". Smjer će biti postavljen top rope, muška i ženska kategorija, a u bodovanje ulaze samo oni koji dođu do štanda bez padanja. Dolazak natjecatelja očekuje se u petak navečer, a start 24 satnog maratona je u subotu u 6 sati. U nedjelju u 12 sati je start natjecanja u brzinskom penjanju, u smjeru "Ljetna sauna 7b, 32m". U 16 sati je proglašenje pobjednika maratona, a potom i proglašenje pobjednika u brzinskom penjanju.

Obavezno je, kaže Glavić, korištenje standardne certificirane penjačke opreme. Parovi, odnosno timovi moraju od početka do kraja natjecanja zajedno penjati. Penjanje je dozvoljeno u svim sektorima na navedenim penjalištima. Za svaki smjer, penjač upisuje broj bodova prema bodovnoj tablici, a zanimljivo je da na natjecanju nema sudaca, već je zasnovano na fair playu tako da će organizatori na kraju natjecanja prikupiti liste, obraditi podatke i proglasiti pobjednike.

Sjevernoistarska penjališta mnogi uvrštavaju u europski vrh i upravo su stoga česta meta penjača iz okolnih zemalja. Samo u krugu od 20 kilometara Buzet ima nekoliko penjališta, od Raspadalice, Krkuža, Kompanja, Sopota kod Strane, Kamenih vrata, kanjona Mirne, Nugle do penjališta ispod Roča, s oko 400 smjerova. (G. ČALIĆ ŠVERKO)



Podijeli: Facebook Twiter