Pena Nieto prisegnuo za predsjednika Meksika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Enrique Pena Nieto u subotu je položio prisegu za predsjednika Meksika i otvorio mogućnost iskupljenja za njegovu stranku, koja je oblikovala suvremeni Meksiko, ako uspije okončati godine nasilja i loših gospodarskih rezultata.

Pena Nieto, 46-godišnji odvjetnik, predstavnik je nove generacije političara Institucionalne revolucionarne stranke (PRI), stožerne meksičke stranke koja je upravljala zemljom između 1929. i 2000. godine, a namjera mu je iskoristiti posljednje povoljnije trendove u meksičkom gospodarstvu kako bi potaknuo brži rast.

Dosadašnji meksički predsjednik Felipe Calderon predao je u ponoć vlast Enriqueu Peni Nietu na simboličnoj svečanosti u nacionalnoj palači u središtu grada Meksika. Calderon je potom u subotu popodne predao novom predsjedniku crvenu, bijelu i zelenu predsjedničku lentu u parlamentu gdje je Pena Nieto položo prisegu.

Tijekom polaganja predsjedničke prisege pred zgradom parlamenta okupilo se nekoliko tisuća prosvjednika, uglavnom iz ljevičarskih skupina koje su podržavale glavnog suparnika novog predsjednika i protive se njegovim planovima reforme.

Policija je uporabila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike koji su tresli metalne ograde nastojeći omesti polaganje prisege. Na drugim su mjestima prosvjednici bacali Molotovljeve koktele. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter