Pelješki most moguce izgraditi europskim novcem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Vjerujemo da je kroz europske fondove moguce realizirati projekt pelješkog mosta, porucio je u cetvrtak premijer Zoran Milanovic, prozivajuci bivšu, HDZ-ovu vlast za zloporabu i manipuliranje tim za Hrvatsku izuzetnom važnim pitanjem.

- Radi se o projektu koji po nama sigurno ima europsku dimenziju, to je klasican kohezijski projekt koji je za Hrvatsku ogroman, a za Europsku uniju i Komisiju nije velik. No, to još uvijek nije jamstvo da cemo u tome uspjeti, jer takva obecanja ne dajemo unaprijed, izjavio je Milanovic na pocetku sjednice Vlade.

Izvijestio je da je prije dosta vremena dao naputak ministrima da u Europskoj komisiji razgovaraju o mogucnostima da Hrvatska kandidira projekt pelješkog mosta u europske fondove.

Naglasio je da je to moguci europski projekt jer ima europsku dimenziju, da je Hrvatskoj itekako važan, ali da ona nema 400 milijuna eura svog novca za most.

- To je jasno svima, kao i onima koji manipuliraju hrvatskom i dubrovackom javnošcu vec deset godina, a iza njih nije ostalo apsolutno ništa osim rijeci i obecanja, porucio je premijer.

Napomenuo je da je ideja gradnje mosta stara više od 11 godina, da je prvi put bila javno predstavljena u izbornoj kampanji SDP-ovog kandidata za župana, sada pokojnog Ivana Šprlje.

- Nažalost, do dana današnjeg, nakon osam godina jedne vlasti od mosta ništa. Naš zadatak je da spojimo Hrvatsku na prihvatljiv i priuštiv nacin, kazao je Milanovic.

Istaknuo je da se na tome ozbiljno radi, da je njegova Vlada u tek pola godine mandata otvorila ozbiljne razgovore oko gradnje koridora, što je nazvao dobrom i inteligentnom opcijom, ali i predmetom dogovora s BiH zbog mnoštva tehnickih i politickih detalja koje treba dogovoriti.

- Oni koji su prekinuli radove, koji su potpisali ugovore, a nisu osigurali financijska sredstva, jednom rijecju neodgovorni ljudi, i pitanje je koliko takvi ljudi stvarno govore istinu kada kažu da vole Hrvatsku i da im je cilj spojiti Dubrovnik sa sjevernim dijelom županije. Nama to je cilj, na tome radimo jako ozbiljno i rezultati ce se vidjeti u vrlo razumnom vremenu.

Ministri na tome rade vrlo ozbiljno i detaljno, ali obecanja unaprijed ne dajemo tamo gdje nismo potpuno sigurni da ih možemo dati. Tamo gdje jesmo dajemo, a obecanje je da ce Dubrovnik i dubrovacko primorje biti spojeni neprekinutom vezom sa sjevernim dijelom županije. Hoce li to biti most ili koridor to cemo znati uskoro. Tako se ponaša odgovorna vlast, a drugi neka pricaju, drugo i ne znaju, zakljucio je premijer.


Podijeli: Facebook Twiter