Pelješki most je europski projekt i ne može biti blokiran

Navijači će većinom ostati kući
Navijači će većinom ostati kući

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač izjavio je za sarajevski Dnevni Avaz da je Pelješki most europski projekt, te da ne vidi na koji bi način dio bošnjačkih političara mogao zaustaviti njegovu gradnju.

"Ne vidim kako bi gradnja bila blokirana. Ponavljam, riječ je ne samo o hrvatskom nego i o europskom projektu. Pelješki most u daleko najvećoj mjeri će se financirati europskim sredstvima. A ta su sredstva već odobrena", rekao je  Kovač u intervju od utorka.

Pri tome je odbacio prigovore da bi s gradnjom Pelješkog mosta mogli biti ugroženi interesi BiH jer su dimenzije mosta usuglašene između dviju zemalja.

"Dapače, prirodno je, u to sam uvjeren, da BiH podupire projekt Pelješkog mosta, kao što i Hrvatska podržava gradnju Koridora 5C koji će infrastrukturno i gospodarski znatno ojačati BiH. Pelješkim mostom na kraju krajeva će putovati ne samo hrvatski nego i bosanskohercegovački građani", dodao je Kovač.

Naveo je kako Hrvatska neće blokirati put BiH prema EU zbog problema oko izgradnje Pelješkog mosta, te je izrazio uvjerenost da je od interesa ove zemlje ubrzano približavanje uniji.

"Bosni i Hercegovini europski put je usud, kao što je i Hrvatskoj članstvo u europskoj obitelji usud. Iskreno rečeno osporavanje već odobrenog europskog projekta kao što je Pelješki most nema smisla i sigurno ne može djelovati poticajno na obavljanje mukotrpnog reformskog posla kojim će se postići ono što želi većina stanovnika BiH, ako je vjerovati anketama, posebno Bošnjaka i Hrvata, a to je priključenje EU", rekao je Kovač te je izrazio očekivanje da će Bosna i Hercegovina što prije postati kandidatkinja za članstvo u EU.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović nedavno se usprotivio izgradnji Pelješkog mosta dok se ne utvrdi granica na moru i ne osigura izlaz BiH na otvoreno more. Tome stajalištu usprotivio se hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović, a i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je da Hrvatska ima pravo graditi Pelješki most na svome teritoriju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter