Peking: Kraj uzbune zbog onečišćenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najviši stupanj pripravnosti zbog atmosferskog onečišćenja koji je početkom tjedna bio prvi put oglašen u Pekingu ukinut je u četvrtak, a plavo nebo i sunce zamijenili su, barem privremeno, gust smog koji je zadnjih dana obavijao kinesku prijestolnicu.

Pekinške gradske vlasti su u ponedjeljak oglasile najviši stupanj uzbune zbog onečišćenja koja je bila na snazi tri dana, što je potaknulo drastične mjere u ograničenju prometa, obustavu radova na gradilištima te zatvaranje škola i tvornica.

Te su mjere ukinute u četvrtak oko podneva, priopćio je Gradski ured za zaštitu okoliša.

Dok je konferencija o klimi (COP21) u Parizu bila na vrhuncu, kineska metropola je u deset dana zaredom doživjela dvije "atmosferske apokalipse" tijekom kojih je bila uronila u gustu bjeličastu maglu koja je snažno vonjala po ugljenu.

Gustoća čestica promjera 2,5 mikrona, koje su veoma opasne za zdravlje i uzrokuju prijevremenu smrt, premašila je prošlog tjedna u Pekingu 600 mikrograma po prostornom metru, po mjerenju američkog veleposlanstva.

To je puno više od gornje granice od tek 25 mikrograma po prostornom metru, koliko preporuča Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za 24-satnu izloženost.

No gradske vlasti tada nisu oglasile takozvanu crvenu uzbunu, zbog čega su se našle na meti kritike korisnika interneta, ali i dijela službenih medija, pa je ovaj tjedan htjela ispraviti pogrešku.

Razina otrovnih mikročestica u četvrtak oko podneva je pala na 22 zahvaljujući sjevercu koji je raspršio smog.

Tako je nebo nad Pekingom u četvrtak bilo neobično azurno plave boje a uokolo su se mogli vidjeti brežuljci, inače nevidljivi zbog stalnog smoga.

Prodaja zaštitnih maski - sveprisutnih na gradskim ulicama - naglo je porasla zadnjih tjedana, pišu mjesna glasila.

U zimskim mjesecima onečišćenje je u prosjeku veće zbog loženja ugljena za ogrjev i povećanja proizvodnje električne energije. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter