Peglanjem žena stvara red u kaosu života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy ove se godine predstavlja na "SWAN Dayju 2011" u Berlinu, medunarodnom projektu koji ce se u tom gradu održati 25. i 26. ožujka. Weissman Nagy održat ce "duži performans glacanja i stvaranja simbolickih skulpturalnih ograda u samom prostoru, izmedu autora i publike", a nastao je kao odgovor na prijedlog projekta "Performance Lab Berlina".

- Cin peglanja autorski je pokušaj žene, koja svakodnevno to cini jer je to društveno prihvatljiv cin ljubavi i brige majke, stvaranja reda iz kaosa i preplavljujuceg volumena izlomljenih ploha i opranih prljavština života i prica uz pomoc pegle kao jakog crtackog ili kiparskog sredstva, navodi umjetnica i dodaje da se takvim cinom približava poretku u miru bez iznenadenja, kontroli straha i situacije koja ukljucuje vrijeme i prostor u kojem stvara.

U svojem se performansu nadalje dotice atmosfere tranzicijske zemlje koja se, istice, prema njoj postavlja upravo onako kao ona sama prema postupku peglanja.

- Polaganjem ispeglanih predmeta u prostor stvara se realan zid, po vrsti tocno kategoriziran, a koji mene kao osobu i štiti i odvaja od same sebe, ali i okoline, porucuje, izmedu ostalog, Weissman Nagy.


Podijeli: Facebook Twiter