Pee Wee Ellis Assembly dolazi u Rovinj

Pee Wee Ellis  (Hina)
Pee Wee Ellis (Hina)

Američki saksofonist, skladatelj, flautist, pjevač i aranžer Pee Wee Ellis sa svojim sastavom Pee Wee Ellis Assembly 18. svibnja nastupit će na festivalu Rovinj Spring Jazz u Multimedijalnom centru u Rovinju te 19. svibnja na posljednjem ovosezonskom koncertu iz sezone Jazz.hr u maloj dvorani "Lisinski" u Zagrebu.

Pee Wee Ellis najpoznatiji je kao suradnik legendarnog pjevača Jamesa Browna, a svirao je i s drugim slavnim glazbenicima, među ostalima s Vanom Morrisonom, Georgeom Bensonom i Ronom Carterom.

 Vodi i vlastite sastave s kojima objavljuje albume i nastupa diljem svijeta. Svestran je glazbenik koji djeluje u raznim žanrovima, a nerijetko spaja neke od njih. Njegov je stil najčešće blizak suvremenom funku s utjecajima jazza, bluesa i soula, ali on je i sjajan jazz glazbenik koji je najvažniju naobrazbu na tom području stekao pohađajući tečajeve Sonnyja Rollinsa.

U tom kontekstu snimio je albume "Twelve And More Blues", koji je New York Times proglasio jednom od najboljih jazz ploča 1993., te "Sepia Tonality", s poznatim jazz bubnjarem Gradyjem Tateom, iz 1994., na koji je, kao i na prethodni, uvrstio izvedbe niza jazz standarda.

Pee Wee Ellis je i plodan i maštovit skladatelj, najpoznatiji po skladbi "The Chicken" koju je proslavio kultni bas gitarist Jaco Pastorius. Zajedno s Jamesom Brownom koautor je niza funk hitova, među ostalima "Say It Loud - I'm Black and I'm Proud", "Mother Popcorn", "Lickin Stick" i "Cold Sweat" za koje je napisao i aranžmane.

Njegov je stil najčešće blizak suvremenom funku s utjecajima jazz, bluesa i soula, ali on je i sjajan jazz glazbenik koji je najvažniju naobrazbu na tom području stekao pohađajući tečajeve Sonnyjem Rollinsom. U tom kontekstu snimio je albume "Twelve And More Blues" koji je New York Times proglasio jednom od najboljih jazz ploča 1993., te "Sepia Tonality", s poznatim jazz bubnjarem Gradyjem Tateom, iz 1994., na koji je, kao i na prethodni, uvrstio izvedbe niza jazz standarda. No, Pee Wee Ellis je i maštovit skladatelj, najpoznatiji po skladbi "The Chickenâ" koju je proslavio kultni bas gitarist Jaco Pastorius. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter