Pedrola probija rok za sanaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kamenolom Pedrola u Raklju krajem 2010. godine trebao bi prestati s radom, odnosno do tada bi trebala biti dovršena sanacija zapoceta još 2006. godine, kada je, prema odredbama iz županijskog prostornog plana, odluceno da se svi kamenolomi na obali (osim onih od državne važnosti poput Koromacna) zatvore i saniraju. Obvezu sanacije ima tvrtka Maškun iz Raklja - koncesionar pomorskog dobra i vlasnik dozvole za eksploatiranje kamena.

Direktor tvrtke Maškun Rade Radulovic kaže da im do isteka roka sanacije ostaju još dva milijuna tona sirovine te da ce, prema svemu sudeci, probiti rokove sanacije, odnosno da ce zahtijevati produženje roka. - Iako se bližimo kraju, mislim da necemo moci ispoštovati rok. U pitanju je viša sila, rekao je Radulovic, koji pojašnjava da je tvrtku, kao i mnoge druge, pogodila recesija te da rade s 30 posto manje kapaciteta. Kaže da tržište ne može prihvatiti predvidenih 1,8 milijuna tona sirovine godišnje, vec samo od 1,3 do 1,5 milijuna.

Zahtjev za produženje roka uputit ce Županiji, a ukoliko ga prihvati, tvrtka ce morati ponovno u borbu s pripremom dokumentacije. Ukoliko Županija odbije zahtjev, kaže nam Radulovic, nemaju kamo. No, buduci da je tvrtka za dovršetak sanacije državi dala bankovno jamstvo te da je sanacija kamenoloma od društvenog interesa, Radulovic je optimistican.

Kamenolom, kaže, sada radi sukladno dopunjenom rudarskom projektu, odnosno prema novoj prostornoplanskoj dokumentaciji. Dodao je da se zahtjev za produženje roka nece odnositi na traženje proširenja granica eksploatacijskog polja, koje je uvijek isto, a radi se o 20 hektara zemljišta. Nakon sanacije prostor kamenoloma bit ce stepenasto oblikovan.

Na mjestu sadašnjeg kamenoloma Pedrola Prostornim planom opcine Marcana predvida se izgradnja luke nautickog turizma, odnosno marina Rakalj - Sv. Agneza s 200 vezova. Bazen marine (iskopat ce se zemlja i ispuniti morem) bit ce širok 150, dugacak 360 metara, a kopat ce se na kraju kamenoloma, pet metara ispod razine mora.


Podijeli: Facebook Twiter