Pedijatri traže zabranu solarija za tinejdžere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki pedijatri pozvali su na zabranu korištenja solarija za djecu i tinejdžere, zbog povecanog rizika od raka kože. U priopcenju objavljenom u ponedjeljak traži se zabrana pristupa salonima za suncanje za djecu mladu od 18 godina.

Pritom se citira nekoliko studija, ukljucujuci istraživanje koje pokazuje povezanost izmedu ljudi koji su u djetinjstvu bili previše izloženi suncu i melanoma, jednog od najsmrtonosnijih oblika raka kože.

Time su se pridružili Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), Americkoj medicinskoj udruzi (AMA) i Americkoj akademiji za dermatovenerologiju u zagovaranju takve zabrane.

Americki pedijatri isticu da je umjetno tamnjenje uobicajena praksa medu tinejdžerima te da je uporabu solarija najmanje jednom u životu prijavilo 24 posto bijelaca u dobi od 13 do 19 godina, na nacionalnom uzorku.

U drugom nacionalnom istraživanju 10 posto mladih od 11 do 18 godina starosti koristili su usluge solarija u prethodnoj godini. Žene i djevojke cinile su vecinu osoba koje su koristile umjetno tamnjenje kože.


Podijeli: Facebook Twiter