Pedeseti rođendan časopisa La Battana


Tromjesečni časopis za kulturu i književnost u izdanju riječkog Edita, La Battana, ove godine obilježava pola stoljeća neprekidnog izlaženja.

Časopis je tijekom pet desetljeća postojanja promijenio dva sjedišta (najprije je to bio Beograd i sada, već desetljećima, Rijeka), nekoliko uredničkih kolegija, koncepata, dizajn i drugo, no neprekidno se bavio i bavi se promicanjem talijanske kulture i njezinih autora, s posebnim osvrtom na prožimanje kultura te na fenomen kultura u doticaju.

Treba svakako istaknuti da je danas, u teškim vremenima za pisanu riječ, rijetkost da jedan časopis izlazi kontinuirano tako dugo, te da unatoč svim promjenama - uredničkih koncepata, formata i sadržaja, punih pola stoljeća promiče talijansku kulturu na ovim područjima.

Dolaskom poznate književnice i sveučilišne profesorice dr. Nelide Milani Kruljac na uredničku funkciju u prvoj polovini devedesetih rastao je broj mladih intelektualaca koji su pisali za Battanu.

Kratko je vrijeme tijekom godišta 2001./2002. časopis uređivao i mladi riječki intelektualac Aljoša Pužar, a u brojevima pod njegovim urednikovanjem naglasak je bio na suvremenim kulturnim temama i strujanjima, s brojnim suradnicima te književno-filozofskim temama.

Nešto više od godinu dana časopis je uređivala pulska novinarka i prevoditeljica Elis Barbalich Geromella, koja je znatno proširila tematski krug i broj suradnika, kreirajući uglavnom tematske brojeve, gdje su predstavljene i razne institucije u kulturi povezane s talijanskom nacionalnom zajednicom. Također, tada se objavljivala i rubrika-kalendar kulturnih događanja.

Nakon nje nekoliko je godina Battanu uređivala književnica Laura Marchig, ravnateljica Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. (V. BEGIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter