Pedesetak stranih učenika i profesora stiglo u Pazin

Strani srednjoškolci u Pazinu (A. DAGOSTIN)
Strani srednjoškolci u Pazinu (A. DAGOSTIN)

Do nedjelje u Pazinu boravi 38 učenika iz Bugarske, Finske, Francuske, Portugala i Italije koji su smješteni u obiteljima polaznika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, a prati ih 15 školskih profesora.

Nakon što su jučer tijekom dana upoznali domaćinsku školu i sudjelovali u školskim radionicama, istog dana popodne stigli su u gradsku vijećnicu gdje im je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić poželio dobrodošlicu zaželivši im da "uživaju u bajkovitosti istarskih krajolika".

Osim u obilasku znamenitosti grada te posjete Motovunu, Poreču i Puli idućih će dana u internacionalnim školskim radionicama zajedno s pazinskim gimnazijalcima osmisliti način na koji će provesti humanitarnu akciju prikupljanja novčanih priloga za jednu afričku školu koju tek trebaju izabrati, a već je predviđena dobrotvorna priredba koja će se održati 9. svibnja u Pazinu.

Za gostujuće je profesore, koji noće u hotelu, isplaniran dodatni svakodnevni program obilaska agroturizama unutrašnje Istre.

"Cilj projekta Comenius kojeg financira Agencije za mobilnost i programe EU je razvoj interkulturalne komunikacije među učenicima i profesorima partnerskih škola", kazao je ravnatelj GSŠJD Josip Šiklić izrazivši vjeru da će se ulaskom u EU intenzivirati slični projekti razmjene učenike.

Već iduće godine u sklopu potprojekta Comenius nazvanog "Individualna mobilnost učenika" po dvoje će pazinskih učenika pohađati prvo polugodište u Finskoj i Italiji, a iz tih škola će po dvoje učenika drugo polugodište pohađati u pazinskoj školi.

Predstavnici partnerskih škola Srednja škola Ruoveden Yhteiskoulu iz grada Ruovesi u Finskoj, Privatna škola Saint Michel iz Chateau-Gontiera u Francuskoj, Srednja škola Renato Cartesio iz Olevana Romana kraj Rima u Italiji, Srednja škola Dr. Manuel Ribeiro Ferreira iz Alvaiazerea u Portugalu i Strukovna škola za inženjere elektrotehnike i elektronike iz Plovdiva u Bugarskoj istom su prilikom domaćinima uručili prigodne darove. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter