Pedesetak esula stiglo u Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od pedeset esula, clanova udruge "Slobodna opcina Pula u egzilu" u cetvrtak je u kasnim vecernjim satima stiglo u Pulu, a baza ce im sljedeca cetiri dana, tijekom kojih ce im se pridružiti još oko 150 clanova, biti pulski hotel Riviera.

Udruga okuplja esule koji su 1947. godine otišli iz Pule, a iako su do danas imali cak 55 okupljanja, ovo je prvi put da skup udruge održavaju u Puli. Esuli su se nakon dolaska zadržali na terasi hotela gdje ih je pozdravio "gradonacelnik Pule u egzilu" Argeo Benco, a sljedecih dana ceka ih program u sklopu kojeg ce u petak u popodnevnim satima imati i svecanu skupštinu.

U pozivu na skup organizatori su naveli i ciljeve druženja medu kojima se istice potreba za održavanjem i jacanjem kontakata i odnosa medu svim esulima napuštenih teritorija. Nadalje, napominju da bi esuli trebali gajiti sjecanja na navike, obicaje i stare tradicije Istre i Dalmacije uz poseban naglasak na ocuvanje svih povijesnih artefakata da bi medu svojim sinovima i unucima inspirirali ponos na vlastite korijene i pojacali osjecaj identiteta i pripadnosti.

Pozivaju i na reciprocitet solidarnosti prema svima onima koji su taj osjecaj imali prema esulima koji su u prošlosti, ne bez bola, odabrali da napuste svoju zemlju, no i dalje ostali vjerni svojim osnovnim vrijednostima kao što su ljubav prema domovini i slobodi.

U petak ce se esuli susresti i s rukovodstvom i clanstvom pulske Zajednice Talijana, dok ce u subotu posjetiti Bale, Vodnjan i Fažanu. U nedjelju u 9 sati bit ce održana misa u pulskoj katedrali, koju ce predvoditi bivši tršcanski biskup rodom iz Pule mons. Eugenio Ravignani te bivši župnik vlc. Željko Staver.

Nakon mise esuli ce položiti vijenac na Mornarickom groblju pored spomen-ploce podignute u sjecanje na poginule u potonucu ratnog broda "Rosaroll" koji je potonuo u moru kod Ližnjana 16. studenog 1918. godine.


Podijeli: Facebook Twiter