Pedeset umaških obitelji u novim POS-ovim stanovima

Brojni fotoreporteri stigli su na ATP turnir (M. MIJOŠEK)
Brojni fotoreporteri stigli su na ATP turnir (M. MIJOŠEK)

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Gorana Bradića i umaški gradonačelnik Vili Bassanese predali su ključeve 50 stanova obiteljima koji su kupili stanove u zgradi izgrađenoj po programu poticane stanogradnje (POS) na lokaciji Komunela potok u Umagu.

- Uvjeren sam kako je ovo posebno radostan dan za 50 obitelji koji će u ovim stanovima naći svoj dom. Moram naglasiti kako realizacija ovog projekta ne bi bila moguća bez dobre suradnje s Gradom Umagom i izvođačem Nexe gradnjom koji su odlično odradili svoj dio posla, rekao je ministar Kuščević.

Kvalitetni stanovi

Bradić je naglasio kako je ovaj vrijedan projekt ostvaren zahvaljujući dobroj suradnji Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama i Grada Umaga. Zgrada je izgrađena kvalitetno i u skladu sa svim standardima stoga je uvjeren kako će stanari u njoj ugodno živjeti i bezbrižno podizati djecu. Veseli ga, kaže, što se 50 mladih obitelji useljava u novu dobro građenu i energetsku učinkovitu zgradu. 

- Većina vas na današnji dan ostvaruje svoj san i dobiva ključeve novog doma, mjesta koje daje nadu i pruža sigurnu budućnost, poručio je novim stanarima Komunele gradonačelnik Bassanese i nastavio. Program poticane stanogradnje, rekao je, jedan je od najuspješnijih projekata u kojem je došla do izražaja suradnja Ministarstva graditeljstva, Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama i Grada Umaga, a ovo je treća zgrada u Umagu u kojoj su stanovi namijenjeni mladim obiteljima. No, tu nećemo strati, već ćemo u suradnji s Ministarstvom i APM-om nastavati suradnju kroz buduće modele kako bi riješili sve potrebe naših sugrađana, rekao je Bassanese zaključujući: "Misija Grada Umaga je kontinuirano poboljšanje kvalitete življenja na svim poljima. Projekt poticane stanogradnje je prije svega razvojan i socijalno društveni program čija je vrijednost višeznačna jer ulijeva sigurnost u budući razvoj zajednice i dio je demografske politike grada Umaga".

Nakon useljenja u 39 stanova druge izgrađene zgrade u travnju 2013. godine, u Umagu je nakon četiri godine dovršena i ova treća zgrada podignuta u sklopu programa poticane stanogradnje. Program poticane stanogradnje jedan je od najuspješnijih projekata javno-javnog partnerstva u Hrvatskoj. Zahvaljujući uspješnoj sinergiji države i grada na dobitku su građani, koji ovime rješavaju svoje najvažnije egzistencijalno pitanje. 

Zahvaljujući naporima uloženim u ovaj projekt i znatna financijska ulaganja Grada Umaga, dosegnuta je vrlo povoljna cijena stana od 1.022 eura po metru četvornom. Uvjeti kreditiranja također su povoljni. Naime radi se o kreditima s rokom otplate do najviše 30 godina, uz poček od jedne godine, uz učešće od 15 posto cijene stana, a garancija za kredit je stan koji se kupuje. Dakle,  radi se najboljim financijski uvjetima tržištu u Hrvatskoj, pojašnjava Bassanese.

Zgrada je izgrađena na lokaciji Komunela Potok, na zemljištu ukupne površine 4.362 metara četvorni, na kojoj stambena površina iznosi 2.702 metara četvornih. Od ukupno, na njoj izgrađenih 50 stanova, 26 je jednosobnih od 44 metra četvorna, devet je jednoiposobnih od 55 kvadrata i isto toliko je dvosobnih od 60 metara četvornih. Uz njih tu je i šest dvoiposobnih od 73 metra četvorna. Zgrada je izgrađena na četiri etaže koje obuhvaćaju prizemlje, dva kata i mansardu.

Nastavak gradnje

Umažanima koji nisu bili obuhvaćeni ovim projektom, Bassanese poručuje kako će se Grad Umag zalagati za nastavak izgradnje stanova za mlade obitelji, sve dok se ne zadovolje sve stambene potrebe svih osoba koje ispunjavaju osnovne uvjete za pravo na stan u Umagu.   

Nakon što su primili ključeve novih stanova sretne su se obitelji uputile u zgradu. Tako na hodniku susrećemo Nenada Jurcana kako hita prema svom stanu. "Sretan sam što sam dobio ključeve i napokon imamo svoj stan", kaže Jurcan otac dvoje djece nestrpljiv da sa svojom četveročlanom obitelji useli u novi stan. Ana i Denis Stipaničić sa zanimanjem razgledavaju stan. Ana koja je nedavno rodila prvi je put u stanu, a Denis je povremeno pratio gradnju. Njihova povećana, sada četveročlana obitelj, također jedva čeka useljenje u snovi stan. (M. RIMANIĆ)








Podijeli: Facebook Twiter