"Pedeset nijansi sive" u utrci za National Book Award

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Erotski roman "Pedeset nijansi sive" britanske spisateljice E. L. James uvršten je u uži izbor za jednu od najprestižnijih britanskih književnih nagrada National Book Award u kategoriji najpopularnijeg romana godine, prenosi britanski Guardian.

Svojom pričom o ljubavno-erotskom odnosu naivne djevojke i karizmatičnog poslovnog čovjeka naklonjenog sadizmu James probija jedan rekord za drugim: roman je dosad prodan u više od 4 milijuna primjeraka, praktički samostalno izvukavši izdavačku industriju iz krize.

Sudački panel koji čini 50 stručnjaka, uključujući knjižare i novinare, uvrstio je ovaj roman uz bok djelima "Citadel" Kate Mosse, "Nit" Victorie Hislop, "1356" Bernarda Cornwella, "The Rose Petal Beach" Dorothy Koomson i "Tu sam ispred tebe" JoJo Moyes, u uži izbor za nagradu koja prepoznaje i nagrađuje autore koje javnost doista čita i kupuje, čiji je roman "imao velikog utjecaja i nadmašio očekivanja".

O dobitniku nagrade odlučit će glasovanje National Book Awards akademije, koja ima 750 članova, a dodjela će se održati na posebnoj svečanosti 4. prosinca. Ovu su nagradu ranije dobili, između ostalih, Dawn French, David Nicholls, Sebastian Faulks i Marian Keyes.

Nagrada National Book Award, nazivana i "Oscarom izdavaštva", dodjeljuje se u ukupno deset kategorija. Salman Rushdie u konkurenciji je za nagradu autobiografije godine, zajedno s Davidom Walliamsom, Peteom Townshendom i Clare Balding; Alison Moore natječe se za titulu novog pisca godine, kao i Rachel Joyce, Grace McLeen i Will Wiles, a u uži izbor za najboljeg inozemnog pisca godine ušli su francuski pisac Laurent Binet s "HHhH", Nizozemac Herman Koch s romanom "The Dinner" te Kanađanin Patrick deWitt s romanom "The Sisters Brothers", jednim od kandidata za ovogodišnjeg Man Bookera.

Prva avantura J. K. Rowling u svijetu književnosti za odrasle "The Casual Vacancy" donijela je toj spisateljici nominaciju za britanskog književnika godine, a konkurenti su joj Deborah Levy s romanom "Swimming Home", ovogodišnja dobitnica Man Bookera Hilary Mantel s "Bring Up the Bodies" te romani Johna Lanchestera i Zadie Smith, kao i memoari Jeanette Winterson "Why Be Happy When You Could Be Normal?".

Kriteriji za nagradu temelje se u prvome redu na općoj privlačnosti knjige, njezinu profilu te prodaji, a nakon predstavljanja pobjednika 5. prosinca na televizijskom programu ITV1 o svojim će favoritima među pobjednicima svake pojedinačne kategorije priliku za glasovanje dobiti i sami čitatelji. Pobjednički će naslov biti proglašen najboljim romanom godine 18. prosinca. Lani je tu prestižnu titulu osvojio roman Caitlin Moran "How to Be a Woman". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter