"Pedeset nijansi sive" najprodavanija britanska knjiga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prošlogodišnji izdavački fenomen "Pedeset nijansi sive" autorice E.L. James, roman o seksualnim avanturama studentice i njezinog uspješnog i bogatog sadomazohističnog dečka, postao je najprodavanija britanska knjiga svih vremena, piše britanski Guardian.

Pošto je na Amazonu već ranije premašio prodaju svih sedam dijelova sage o malom čarobnjaku Harryju Potteru, erotski triler bivše televizijske producentice koja piše pod pseudonimom dosegnuo je brojku od preko 5,3 milijuna prodanih tiskanih i elektroničkih primjeraka - više nego službeni vodič po britanskim autocestama "The Highway Code" ili "Da Vincijev kod" Dana Browna.

Pornografija za mame, kako ga mnogi nazivaju, "Pedeset nijansi sive" prvi je dio trilogije koja prati avanture stidljive studentice Anastasie Steele nakon što upozna karizmatičnog tajkuna Christiana Greya. James u priopćenju ističe kako je njezina jedina ambicija kada je potpisala ugovor s izdavačem Random Houseom bila vidjeti svoje naslove u knjižarama.

"Nisam mislila da će (romani) postati tako uspješni i ovo je posve neočekivano. Čitav proces istodobno je i izvanredan i ispunjujući. Ne mogu biti zadovoljnija prodajom i želim zahvaliti svima koji su u tome sudjelovali", istaknula je ta supruga i majka, velika obožavateljica vampirskog serijala "Sumrak saga", koji ju je i nadahnuo.

"Pedeset nijansi sive" na prvom se mjestu najprodavanijih knjiga u Velikoj Britaniji nalazi već 16. tjedan zaredom. Drugi i treći nastavak serijala, "Pedeset nijansi tamnije" i "Pedeset nijansi slobodnije" također se prodaju velikom brzinom, s dosad prodanih 3,6 milijuna, odnosno, 3,2 milijuna primjeraka u Velikoj Britaniji.

Ukupna prodaja sva tri nastavka na britanskom tržištu premašuje 12 milijuna primjeraka, a prava za knjigu prodana su diljem svijeta i dosad objavljena na brojnim jezicima, uključujući albanski, kineski, ruski i vijetnamski. Za obožavatelje trilogije dobra je vijest da je potpisan ugovor prema kojemu bi se sve tri knjige uskoro trebale naći pretočene na filmsko platno, napominje Guardian. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter