Pedeset godina Grateful Deada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najtraženija koncertna ulaznica na američkoj glazbenoj sceni ovoga ljeta je ona za bend koji je zadnji 'top ten' hit imao prije 28 godina i čiji je predvodnik mrtav dva desetljeća.

Kada je Grateful Dead objavio da će preživjeli članovi grupe održati tri koncerta u Chicagu u srpnju povodom pedesetogodišnjice osnutka, rekordnih pola milijuna fanova pokušalo je kupiti ulaznice na internetu. Bilo je to kao u stara vremena. Grateful Dead ne postoje, ali nisu zaboravljeni. Psihodelična grupa bila je desetljećima najuspješnija američka koncertna atrakcija i još uvijek ima legije obožavatelja, poznatih kao deadheadsi, koji su možda i najodaniji fanovi u povijesti rocka. Među njima su i bivši američki potpredsjednik Al Gore i NBA legenda Bill Walton koji tvrdi da ih je gledao 855 puta. Greatful Dead osnovani su 1965., kao kvartovski bend četvrti Haight-Ashbury u San Franciscu. Originalni članovi Jerry Garcia, Bob Weir, Phil Lesh, Bill Kreutzmann i Ron McKernan izbrusili su umijeće svirajući uz Jimmija Hendrixa i Janis Joplin u Montereyu i na Woodstoocku.

Objavili su 13 albuma, miješajući blues, country, folk i rock. Njihov uspjeh nikad nije proizlazio iz snimljenih ploča, nego s pozornice. Grupa je veći dio svog tridesetogodišnjeg postojanja provela na turnejama, svirajući koncerte prepune raznih stilova i virtuoznih improvizacija koji su znali potrajati i dulje od tri sata.

Tisuće deadheadsa pratile su ih uzduž i poprijeko Amerike, pa opet ispočetka, u putujećem cirkusu koji je izgledao kao nomadska vremenska kapsula iz doba hipijevske revolucije. Uvijek je to izgledalo isto. Posjetitelji su plesali usred hipijevskih šatora, prodavali su se suveniri, hrana i šarolik izbor rekreacijskih droga. Kad je koncert završio, spakirali bi stvari u kombije i nastavili do idućeg koncerta.

"Svaki je koncert bio drugačiji. Bend je imao golem repertoar i nikad nisu istu pjesmu svirali na isti način. Uvijek su iznenadili publiku", kaže Alex Frankel, jedan od odanih deadheadsa. Sve je naglo prestalo 9. kolovoza 1995. kad je frontmen Jerry Garcia umro u 53. godini od srčanog udara u klinici za odvikavanje. Fanovi su neizmjerno tugovali za vođom glazbenog kulta, bend se raspao, ali nasljeđe traje i danas. Slavljenički koncerti Grateful Deada bit će 3., 4. i 5. srpnja na stadionu Soldier Field u Chicagu. Bit će prenošeni uživo na YouTubeu i u više od 250 američkih kina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter