Pedeset balona poletjelo u zrak za palčiće

'Harem' Teatra Moruzgva (Foto POU Poreč)
'Harem' Teatra Moruzgva (Foto POU Poreč)

Buzetski stari grad sinoć je obasjala ljubičasta boja - boja palčića, a pedeset balona poletjelo je u zrak čime se Buzet drugu godinu za redom uključio u obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju. Akciji koju su organizirale Sabina Forca Kert iz Buzeta i Morena Gulja Merlak iz Huma, dvije mame palčića, članice pulske podružnice Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići", odazvalo se pedesetak palčića i njihovih roditelja iz cijele Istre pa čak i iz riječkog područja i brojni Buzećani koji su, u skladu s pozivom organizatora, "obukli nešto ljubičasto i podignuli palac gore za palčiće, palac gore za život". Među njima i obitelj Davide iz Umaga čija je danas gotovo trogodišnja kćerkica Claudia prilikom rođenja težila svega 580 grama, najmanje od svih palčića sa buzetskog skupa.

- Sve se dogodilo iznenada, mislila sam da je sve u redu, a onda je došlo do preuranjenog poroda upravo na Badnjak, u 28 tjednu trudnoće. No Claudia je borac od samog rođenja, vesela i živahna i sve mora biti po njenom, rekli su supružnici Davide za koje su susreti poput buzetskog prilika za razmjenu iskustva s drugim roditeljima.

Za malene heroje velikog srca pripremljeni su zabavni sadržaji. Uz predstavu "Hrvatska bajkovnica" koju je poklonio Teatar Naranča, u Narodnom domu održana je humanitarna akcija. Postavljen je stol sa donacijama lokalnih OPG-ova, obrta i tvrtki te proizvodi sa logom "Palčić gore" koje su posjetitelji mogli uzeti za simboličan iznos, a sav prihod namijenjen je Odjelu neonatologije i intenzivnog liječenja KBC-a Rijeka. Već su u izradi kompleti plahtica i navlaka te dekice za inkubatore i krevetiće, a u planu je i neki manji uređaj za sve buduće palčiće koji će na svijet dolaziti u riječkom rodilištu. Druženje palčića, njihovih obitelji i prijatelja nastavljeno je u Hotelu Fontana uz malu zakusku.

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju svojim su dolaskom podržali i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić, a u akciju su se uključili i doista brojni sponzori, među njima Grad Buzet, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda", Srednja škola Buzet, Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja", Dječji vrtić "Grdelin", Dom za starije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre - Poludnevni boravak Buzet te Hotel Fontana, ugostitelji, OPG-ovi, firme i obrti.

Pomoći se u humanitarnoj akciji također može uplatom sredstava izravno na račun Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići" sa naznakom "Za riječko rodilište" na koji su brojni humanitarci do sada već uplatili zavidnih 25.000 kuna. U Buzetu brigu o hrabrim Palčićima i podršku njihovim roditeljima iskazuju i kroz gradski proračun sufinanciranjem putnih troškova za odlazak na program rane intervencije koju ostvaruju u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda, a kojem je Grad Buzet, uz ostale istarske gradove i općine i osnivač.

(G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter