Pedalirao 1.093 kilometra od Bavarske do Rovinja

Gerhard i Andrea Bötsch s domaćinima Josipom i Marijom Gabrić
Gerhard i Andrea Bötsch s domaćinima Josipom i Marijom Gabrić

Krovopokrivač iz bavarskog grada Münerstatt Gerhard Bötsch izveo je pravi pothvat: na ljetovanje u Rovinj stigao je biciklom. Prema brojaču na biciklu u osam dana putovanja prevalio je 1.093 kilometra. Srećom, samo ga je jedan dan u talijanskim Alpama kod Tarvisija pratila kiša. Zanimljivo, najviše problema imao je u rodnoj Bavarskoj.

- U Bavarskoj me nitko nije htio primiti na spavanje samo za jednu noć pa sam morao pedalirati i noću. I za sljedeće noći bilo je teško, ali sam ustrajući ipak dobio prenoćište, opisivao nam je svoje neobično putovanje Bötsch.

Inače, 48-godišnji Bötsch sam i u društvu vozi bicikl svakog vikenda. Da bi provjerio kondiciju prije odlaska u Rovinj, vozio je duže ture, slične planiranim etapama putovanja. Najduža od njih bila je dugačka 600 kilometara.

- U dobroj sam kondiciji pa na putu nisam ulazio u krizu. Uz redovni trening sa šogorom, za to je "kriva" i moja profesija. Za penjanje i rad na strmim bavarskim krovovima treba puno snage koja se vremenom akumulira u mišićima. Važne su i spretnost i okretnost koje stječem radom na visinama, objasnio nam je Bötsch.

Naš sugovornik kaže da je u brdovitoj Bavarskoj biciklizam najpopularniji rekreacijski sport. Mnogi od njegovih prijatelja svakodnevno voze bicikl. Pedaliraju svi, od mladih do starijih, ali još nije čuo da je netko od tamošnjih rekreativaca prevalio ovoliki put.

- Ipak, bilo mi je dosta vožnje biciklom. Nakon odmora u Rovinju u Bavarsku ću se vratiti automobilom, koji je dovezla moja supruga Andrea. Sada mi je najvažnije da se osunčam i okupam na mojoj omiljenoj plaži Figarola i tako napunim baterije za zimu, rekao nam je prije odlaska na kupanje Bötsch.

Već deset godina njegova obitelj ljetuje u Rovinju. Dolaze kod Josipa i Marije Gabrić, gdje su kao kod kuće. Njihovi su domaćini svoju mirovinu stekli radom u Bavarskoj pa dobro poznaju jezik i kulturu. U njihovom dvorištu oko kuće podno brda Salteria mogu kušati mediteransko voće, od smokava i grožđa do rogača. No, najviše ipak vole kada im Gabrići pripreme frišku ribu na gradelama, kakve u Bavarskoj nema. (Napisao i snimio Aldo POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter