Peđa Grbin SDP-ov kandidat za pulskog gradonačelnika?

Peđa Grbin je vjerojatno SDP-ov kandidat za župana (Arhiva/M. ANGELINI)
Peđa Grbin je vjerojatno SDP-ov kandidat za župana (Arhiva/M. ANGELINI)

SDP ide samostalno na izbore u Puli i imat će svog kandidata za gradonačelnika, odlučeno je to na sinoćnjoj sjednici gradskog odbora stranke. Povjerenik SDP-a za Pulu Danijel Ferić potvrdio nam je da su sastanku prisustvovali članovi predsjedništva raspuštenog SDP-a i bivšeg NO-a te da je odlučeno da će SDP u Puli imati svoga kandidata za gradonačelnika. Pitali smo ga tko će biti kandidat. Odgovorio je da će kandidata službeno objaviti na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako još neslužbeno, sasvim je sigurno da će kandidat za pulskog gradonačelnika iz redova SDP-a biti saborski zastupnik i gradski vijećnik Peđa Grbin.

Niti on nije bio raspoložen za izjave. Rekao je da će sve biti rečeno danas na druženju s novinarima.

Time je praktički SDP raskinuo koalicijski sporazum s IDS-om koji je potpisan koncem prošle godine nakon čega je raspuštena gradska i županijska organizacija stranke. U međuvremenu je SDP-ov potpisnik sporazuma Denis Martinčić izbačen iz stranke zbog, kako je rečeno, lošeg vođenja organizacije te niza propusta u financijskom poslovanju.

U IDS-u je vijest o raskidu sporazuma primio predsjednik pulske podružnice stranke Valter Boljunčić. Po njegovim riječima to nije dobro za Pulu.

- Sinoć me nazvao Danijel Ferić i obavijestio me da su u SDP-u odlučili ići samostalno na izbore, odnosno da će imati svoga kandidata za prvog čovjeka Pule. To me iznenadilo jer još uvijek imamo važeći koalicijski sporazum. No, što je, tu je. Mislim da to nije dobro za Pulu i njezine građane, a svakako to neće biti dobro za SDP, komentirao je Boljunčić.

Supotpisnik koalicijskog sporazuma u Puli bio je i sad već bivši SDP-ovac Denis Martinčić. Kao predsjednik gradske organizacije te stranke potpisao je sporazum s IDS-om u nadi da će ovakva koalicija doprinijeti Puli.

- Ovakav potez SDP-a zasigurno će naškoditi ne samo Puli, već i samoj stranci. Na žalost povjerenik SDP-a za Pulu samostalno odlučuje o takvim potezima i ne treba tražiti alibi u raznim stranačkim tijelima koji su ranije raspušteni. Odluka o samostalnom nastupu na izborima za pulskog gradonačelnika je odlučena u Zagrebu, a povjerenik je taj koji samo poslušno provodi takve odluke jer se zadužio kod svojih šefova na Iblerovom trgu. Takvi postupci diskreditiraju SDP jer se na lokalnoj razini, članstvo demotivira.

Uostalom, ako jedna stranka dekretom raspušta svoja tijela na lokalnoj razini, ta tijela gube kredibilitet kod partnera. Tko normalan bi potpisivao sporazume na lokalnoj razini s jednom strankom kada se može dogoditi da iz vrha te iste stranke netko odluči raspustiti sva ta tijela. Mislim da će SDP u Istri na lokalnim izborima u svibnju proći jednako loše kao i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Sad je već jasno da SDP puca po šavovima ne samo kod nas, a u Istri se već debelo raspada, zaključio je Martinčić.

Povjerenica SDP-a za Istru Ada Damjanac je izjavila kako ona nije bila na sastanku u Puli te da nije upoznata s detaljima i odlukama te gradske organizacije. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter