Pecina devastirana zbog izložbe?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pecina kod Krasa Grdoselskog na Pazinštini devastirana je zbog priprema za nedjeljnu foto i videoizložbu Mirsada Piralica, tvrdi predsjednik Speleološke udruge Pula Matej Mirkac. Prema njegovim rijecima, put do špilje probijen je bagerom, oštecen je i sediment na ulazu gdje je napravljen zemljani plato, a vidi se da je to ucinjeno nedavno.

- Buduci da su svi speleološki objekti u vlasništvu Republike Hrvatske, zašticeni su, pa i mi kao speleolozi moramo tražiti dozvolu da udemo u njih. Vec prije, kad smo vidjeli najavu za tu izložbu, obavijestili smo Javnu ustanovu Natura Histrica, gdje su nam rekli da su za njeno održavanje zatražili i dobili dopuštenje Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture. No, dozvola je bila izdana za 16. svibnja, kad je izložba trebala biti održana, ali je odgodena zbog kiše, kaže Mirkac.

Ta ustanova, navodi on, osim što je organizator izložbe, zadužena je za nadzor speleoloških objekata u Istri, što ne cini kako treba. Stoga je Speleološka udruga informaciju o devastaciji špilje proslijedila inspekciji za zaštitu prirode.

- Speleolozi mogu samo prijaviti devastaciju inspekciji, ali Natura Histrica upravlja i nadzire speleološke objekte. Na toj se lokaciji nalazi i potok u kojem su rijecni rakovi pa smatram da oni nemaju podatke o tom podrucju, nego su dozvolu dali na nevideno. Nemam ništa protiv izložbi, ali zakoni vrijede za sve i moraju se poštovati, zakljucuje Mirkac.

No, ravnatelj Javne ustanove Natura Histrica Elvis Zahtila navodi da su, prema uvjetima Ministarstva kulture, koje je dalo dozvolu za održavanje izložbe 16. svibnja, bili dužni osigurati pristup špilji, ali opovrgnuo je bilo kakvu devastaciju.

- Izložba ce se održati u vanjskom dijelu, gdje ima svjetla, i trajat ce tri sata. Bili smo u špilji i našli smo u jednom dijelu trupce za koje treba utvrditi kome pripadaju, kaže Zahtila koji navodi da izložbu, uz Naturu Histricu, suorganizira Mjesni odbor Kršikla.

Istice da je špilju u cetvrtak obišao i s predstavnicom inspekcije za zaštitu prirode te da održavanje izložbe nije zabranjeno. Nije sporno ni to, navodi on, što je odgodena, a dozvola je izdana za prošlu nedjelju.

- Uvjet Ministarstva bio je da nadzornici Nature Histrice kontroliraju taj dogadaj. Uvjeti su uvijek isti, nadzora ce biti i ove nedjelje za vrijeme održavanja izložbe i to cemo uciniti jer to od nas zahtijeva Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture, kaže Zahtila.


Podijeli: Facebook Twiter