Pecali, veslali, solili… sve po sportski


U nedjelju navečer na prepunoj fažanskoj rivi održana je manifestacija "Ča ribari znaju" posvećena lokalnoj ribarskoj tradiciji. More je škola života, a ovo je fešta na kojoj ribari na različite načine predočuju vještine i umijeća ljudi od mora.

Prateći ritam ribara, ujutro je grupa zainteresiranih turista otplovila s posadom motornog broda "Luna" na pokazni ribolov, dok je istovremeno u organizaciji Sportskog ribolovnog društva Amfora iz Fažane na fažanskom lukobranu, pod vodstvom ribolovnog suca Senahida Hukića, održan turnir u pecanju za djecu i omladinu od 6 do 16 godina.

Soljenje sardela interesantno svima

Najuspješniji u kategoriji U-13 bili su Stjepan Kljajić, Teo Jurman i Ivan Josip Milotić, a u kategoriji U-16 Jan Jurman, Karlo Macan i Sajmon Brgić.

Od 20 sati Batana cupom – 8. memorijalom Gina Tomašića počela je prava ribarska fešta. Sa startne linije između lukobrana i velikog mola krenuli su veslači i nakon oplovljavanja prve bove na sredini Fažanskog kanala vratili se, a najbrži je bio Serđo Filipić. Drugi je na ciljnu liniju stigao Sergio Tomašić, a zatim Franko Keršin, Nikola Grubišić, Mitar Gavočanov, Franko Kliman i Zdravko Gerić.

Prenoseći svoje znanje, kao kormilari, na svakoj su barci ugostili djecu posjetitelja s rive.

Početkom svibnja 52 ekipe sa 120 polaznika pod stručnim okom mentora, fažanskih ribara, posolilo je sardele. Svoje limenke odnijeli su kući i prema uputama mentora održavali ih u fazi zrenja sardela. U nedjelju navečer su limenke, sa sada slanim sardelama donijeli na degustaciju i ocjenjivanje njihove kvalitete. Dok su polaznici Škole čistili i nudili posjetiteljima slane sardele na degustaciju, mentori, sada u ulozi žirija, Jasna Dujmović, Lučana Debeljuh, Fabrizio Valente, Šime Lampalov i Nini Orlić uz profesora Ljudevita Saba ocjenjivali su kvalitetu filetiranih sardela, po kriterijima: okus, miris, konzistencija i način servisiranja.

Škola je i ovoga puta pokazala da je ovo tradicijsko umijeće interesantno svim generacijama. Tako da su pri dodjeli nagrada posebno priznanje dobili Emma Quargnal s nepune dvije godine i Leon Jurica s četiri te Aldo Kerin sa 77 godina.

Diplome Male akademije i strancima

Ovogodišnja škola održana je pod motom "Posoli to sportski". Naime, pored ostalih ekipa, sudjelovali su i morski sportski klubovi: veslački klubovi Istra i Vega, jedriličarski Uljanik i Vega. ribolovni Amfora iz Fažane i Delfin iz Pula te pulski plivački i vaterpolo klub. Pokazali su najveće umijeće i u ovoj morskoj gastronomskoj vještini. Titulu najslanijih sardela fažanske rive 2014. godine ponijeli su Danijela i Karmen Orlić te Silvio Blašković iz Plivačkog kluba Pula, drugo mjesto osvojili su Radojka Podobnik, Denis Beletić i Sanja Mitar Vlašić iz RD Delfin, a treće Slađana i Stjepan Kljajić, Ilija Eldić i Ivan Josip Milotić iz SRD Amfora.

I mnoštvo stranaca steklo je, u nedjelju, diplomu Male ribarske akademije sardela. Nakon upisa, odrađivanja izrade i krpanja pamučnih mreža, pravljenja mornarskih čvorova i parangala, kratkog tečaja pecanja, veslanja batanom te soljenja sardela upisani su u Matičnu knjigu Male ribarske akademije i nagrađeni diplomama.

Na rivi je bio i prikaz fažanskih ribarnica tridesetih godina prošlog stoljeća - "Ribarnica kod Paola i Nine" te prodaja slanih i ponuda raznih jela od svježih sardela.

Za najmlađe je najzanimljiviji dio bio otkrivanje morskih tajni u prezentaciji živog svijeta fažanskog plićaka, a mogli su sudjelovati i u kreativnim likovnim radionicama. Da bi atmosfera bila potpuna, pod svjetlom punog mjeseca, za romantiku su se pobrinuli Erik Balija, Klapa Kamik i Duo Remy. (G. I., snimila M. PEROKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter