PDV povecan, cijene (zasad) nepromijenjene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mada su neki ocekivali da ce zbog prelaska na novu stopu PDV-a ducani danas biti zatvoreni radi inventura, kupovalo se bez ikakvih smetnji.

Na naše upite je li im mijenjanje sustava naplate poreza za jedan posto donijelo tehnickih poteškoca, vecina predstavnika trgovackih lanaca rekla nam je kako im to nije predstavljalo veci tehnicki problem. Jer, kako vele iz Konzuma, nije bilo promjene cijena, a izgled i struktura racuna koji se izdaju kupcima takoder se nisu mijenjali, osim oznake stope poreza.

Nešto više problema imali su oni trgovci koji, poput primjerice Mercatora, imaju na policama, uz maloprodajne cijene istaknutu i stopu PDV-a. Nju, su vrijedne radnice, vjerojatno do kasno u noc, precrtavale flomasterima. Svejedno, u masi artikala na policama, još se uvijek mogu pronaci neki s istaknutom stopom poreza od 22 posto.

- U ovo doba, niti da trebam ne bih radio inventuru. Posla ima, police se prazne, punimo ih i radimo do pola noci, gdje bi u to mogli još inventuru ugurati, pita se je Franko Komparic, vlasnik veceg broja manjih trgovina na podrucju Puljštine, uz rijeci da bi to tek bio krah. Cijene dodaje nece mijenjati, a taj jedan posto ici ce njima na štetu, buduci ce ga odbiti od marže. Na pitanje hoce li izdržati takve namete veli da ce situaciju procijeniti nakon sezone.

- Knjigovodstvena logika govori da, ukoliko ne mijenjamo cijene, vec vecu stopu PDV-a pokrijemo iz naše marže, nitko nije oštecen, pa niti država, stoga nema potrebe za inventurom. Zbog kvalitetnog softvera sve se to u Puljankinim butigama odradilo automatizmom, noc prije stupanja zakona na snagu, i jucer po trgovinama nije bilo problema, veli Jelenic.


Podijeli: Facebook Twiter