PDV ostaje isti za kruh, mlijeko, lijekove…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezna reforma prva je točka dnevnog reda današnje sjednice Vlade iako je nakon sinoćnjeg višesatnog sastanka Užeg kabineta Vlade bilo nejasno jesu li Most i HDZ postigli dogovor. Iz Banskih je dvora jutros objavljen dnevni red sjednice Vlade, na kojem su i izmjene 15 zakona vezanih uz poreznu reformu, iz čega se moglo zaključiti da su partneri u vlasti,  HDZ i Most postigli dogovor oko te reforme.

Uži  kabinet sinoć je, naime, do kasno raspravljao o poreznoj reformi na koju je Most imao primjedbe.  Tako je čelnik te stranke i predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov na temu izmjene paketa poreznih zakona prije nekoliko dana kazao da "ne treba robovati rokovima već treba težiti što kvalitetnijim konačnim prijedlozima", a mediji prenose i neslužbene izjave iz Mosta da su nezadovoljni povećanjem PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu s 13 na 25 posto, kao i ukidanjem najniže stope PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove.

Predsjednik Hrvatskog sabora i Mosta Božo Petrov potvrdio je kako su se partneri u Vladi usuglasili kako će se poreznom reformom cijena električne energije smanjiti, cijene proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka i lijekova ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto, ista razina PDV-a ostaje za hotele i iznajmljivače no PDV će se dići kafićima i restoranima na 25 posto.

"Nakon konstruktivnih razgovora koje smo zadnjih tjedana vodili s partnerima u Vladi postigli smo dogovor. Ono što je nama najvažnije je da smo uspjeli naći rješenje za električnu energiju. Kućanstvima i svim građanima RH ne samo da neće narasti na kraju cijena električne energije nego će se još i smanjiti tako da će svako kućanstvo osjetiti benefit s ovom poreznom reformom na cijene električne energije", rekao je Petrov novinarima uoči saborske sjednice.

Uspjeli su se, kaže, dogovoriti da cijene onih proizvoda koji su bili po povlaštenoj stopi poput kruha, mlijeka, lijekova ne rastu i ostat će na povlaštenoj stopi od pet posto. 

"Isto tako skupina u turizmu, što se tiče hotela, pansiona, polupansiona također će ostati na stopi od 13 posto tako da bi se mogle nastaviti i investicije i zapošljavanje. Smatram da s dodatnim rasterećenjem na dobiti čime se dodatno pomoglo poduzetnicima i isto tako rasterećenjem kroz druge oblike svim drugim građanima, možemo slobodno reći da će ova porezna reforma učiniti dobre stvari i benefit za sve građane RH", rekao je.

Što se tiče ugostitelja, kaže, to je jedina stvar gdje su na kraju morali povisiti PDV na 25 posto.

"Tu smo morali na žalost birati ili će svim građanima rasti struja ili ćemo morati zadržati stopu od 25 posto. S druge strane zbog svih rasterećenja koja će ići, i ako se ugostitelji odluče na kraju za povećanje svoje usluge zbog rasta PDV-a, građani zbog veće kupovne moći koju će osjetiti zbog rasterećenja će imati mogućnost koristiti usluge tako da ne vjerujemo da će doći do bilo kakvog pada korištenja usluga ugostitelja", rekao je čelnik Mosta Petrov. 

Neće biti oscilacija u cijenama osnovnih potrepština 

Očekuje kako zbog rasterećenja dohotka mogu ići i dužnosničke plaće gore, ali je najavio da će na to uložiti amandman. "Mi ćemo uložiti amandman i nadam se da će nas svi dužnosnici u tome podržati", poručio je. Upitan je li se oko toga Most usuglasio s HDZ-om Petrov je rekao da su oni rekli kako će razmisliti i vidjeti. "Ako budu prihvatili nama će biti drago, ali u ovom trenutku ja ne pozivam samo HDZ nego sve zastupnike u Hrvatskom saboru da kad se amandman uloži da ga podrže", pozvao je.

Na pitanje je li to velika pobjeda Mosta Petrov je kazao kako tako ne bi govorio. "Ja ne bih uopće tako govorio, mediji su na žalost dosta špekulirali o tome što se događa i kako se događa i to nije pobjeda ni jedne niti druge strane već odluka zajedničke vlade i u ovom trenutku ja mogu čestitati partnerima u vladi radi konstruktivnog dijaloga i na kraju dogovora", poručio je.

Upitan o velikoj razlici između onoga što je ministar financija Zdravko Marić prezentirao i onoga s čime se danas ide prema vladi Petrov je uzvratio kako se ne slaže da je razlika prevelika. 

"Ne bih se složio da je prevelika razlika. Pozitivno je što će određene povlaštene stope za knjige, za kruh i mlijeko ostati, ali one nisu bile niti značajna promjena odnosno velika ušteda u proračunu i to je razlog zbog čega se i moglo izići u susret. Naravno, drago nam je zbog svih građana da će to ostati po povlaštenoj stopi, da se neće dogoditi oscilacije u cijenama ni kruha, ni mlijeka niti lijekova, niti svih drugih osnovnih potrepština", poručio je.

Upitan jesu li i Mostovi stručnjaci radili na reformi s ministrom financija Petrov je odgovorio potvrdno. "Mi smo bili u nju uključeni, dali smo svoje prijedloge, na temelju njih imali smo razgovore i donijeli završni nacrt", pojasnio je novinarima. 

Plenković: Glavni ciljevi gospodarski rast i zapošljavanje 

Najniža stopa PDV-a (od 5 posto) zadržat će se za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige, izjavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade, s koje je Saboru upućen paket od 15 zakonskih prijedloga porezne reforme.

Porezna reforma predstavlja prvu i ključnu mjeru za unaprjeđenje ukupne gospodarske situacije u zemlji, poručio je Plenković.

Riječ je o velikom, cjelovitom paketu zakona, čiji je glavni cilj gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, naglašenija socijalna pravednost, poticaji demografskoj obnovi, zadržavanje visokoobrazovnih kadrova u Hrvatskoj, poticaji razvoju poduzetništva, obrta i poljoprivrednicima.

Uz rasterećenje poduzetnika i građana kroz snižavanje poreznih stopa, naglašava premijer, u poreznoj reformi vodilo se računa o održivosti javnih financija i održivosti financiranja funkcija lokalne samouprave, ali i ostvarivanju ključnog makroekonomskog cilja – deficita opće države u 2017. godini na razini 2 posto BDP-a.

Pojednostavljenjem i izmjenama u sustavu poreza na dobit, dodaje Plenković, najznačajnija promjena je smanjenje opće porezne stope s 20 na 18 posto, a za male, i srednje poduzetnike te poljoprivrednike na 12 posto.

Ističe i da predloženim izmjenama poreza na dohodak "nitko ne gubi", a za 1,8 milijuna građana pada porezno opterećenje. 

"Za građane koji već danas nisu u poreznim škarama i kojima zbog toga ne možemo dići raspoloživi dohodak izmjenama poreza na dohodak, predvidjeli smo korekcije u sustavu PDV-a, posebno kroz redefiniranje sniženih stopa na isporuku električne energije i odvoz otpada", naveo je premijer.

Plenković ističe da su u procesu konzultacija uvažene sugestije socijalnih partnera, resornih ministarstava te da je postignut dogovor s partnerima u Vladi.  "Stoga smo napravili određena usklađivanja i uravnotežili prijedlog izmjena zakona o PDV-u s dodatno naglašenom socijalnom komponentom", kazao je.

Objašnjava kako to znači da se "u ovoj fazi" zadržava opća stopa PDV-a, ali i postojeća najniža stopa PDV-a (5 posto) za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala te knjige.

Vlada je, usvojivši paket porezne reforme u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, Zakona o porezu na dobit, Zakona o doprinosima te Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Zakona o poreznom savjetništvu, Zakona o trošarinama, Zakona o posebnom porezu na motorna vozila te Zakona o carinskoj službi, kao i prijedloge Zakona o porezu na dohodak, Zakona o porezu na promet nekretnina, Zakona o lokalnim porezima, Zakona o Poreznoj upravi, izmjene i dopunama, Općeg poreznog zakona, Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza, Zakona o upravnim pristojbama. (HINA, P. N.)    


Podijeli: Facebook Twiter