PDV od 25 posto bio bi gori od haraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ekonomski savjetnici premijerke Jadranke Kosor navodno razmatraju mogucnost povecanja stope PDV-a na 25 posto, piše Slobodna Dalmacija i dodaje da je to najviša dopuštena stopa u zemljama Europske unije. Hrvatska je vec sa sadašnjim PDV-om od 23 posto medu zemljama s najvišom stopom toga poreza u Europi.

"Moramo PDV vratiti na stopu od 22 posto jer je lanjsko povecanje tog poreza povecalo troškove života, smanjilo raspoloživi dohodak gradana i oslabilo potrošnju. Ako se razmišlja o povecanju PDV-a, to bi znacilo produbljivanje spomenutih negativnih trendova", rekao je tvorac ekonomskog programa SDP-a Branko Grcic.

On smatra da bi povecanje PDV-a bilo još lošije rješenje od "haraca" jer je trajnijeg karaktera. "Moglo se predvidjeti da povecanje ionako visokog poreznog opterecenja u Hrvatskoj nece donijeti nikakvog pozitivnog ucinka doli krpanja proracunskih rupa. Nama treba potpuno suprotan zaokret, smanjenje poreza kao jedan od nacina poticanja gospodarstva, zapošljavanje i potrošnje".

"Svako povecanje poreza na najšire oblike potrošnje, a to je upravo PDV, najviše pogodi najsiromašnije. Prvo nacelo porezne politike je pravedna raspodjela poreznog tereta, a to kod nas nije slucaj. Da bi bio slucaj, mora se jace oporezovati imovina, špekulativna zarada i drugi oblici dohotka gdje se ostvaruju visoki profiti", objasnio je.


Podijeli: Facebook Twiter