PDV na smještaj ipak osam posto?

Ilustracija iz arhive
Ilustracija iz arhive

Najavljujući Vladine interventne mjere za spas proračuna, među kojima je plan ukidanje međustope PDV-a od deset posto i njezino povećanje na 13 posto, ministar financija Slavko Linić kazao je da će se još analizirati mogućnost da se izbjegne povećanje PDV-a na smještaj u turizmu, kako Hrvatska ne bi imala stopu znatno višu od konkurentskih zemalja. To bi se moglo dogoditi, pojasnio je Linić, eventualnim povećanjem najniže stope od pet posto na osam posto, što bi onda bila stopa koju bi plaćao i turistički smještaj.

Ukidanje stope od pet posto, odnosno podizanje najniže stope na osam posto, značilo bi i veće opterećenje na kruh, mlijeko, knjige, ortopedska pomagala, dnevne novine....  No, Vlada je još uvijek daleko od te odluke i neće je donijeti, kako uvjeravaju naši sugovornici iz Ministarstva financija, prije nego što napravi pomne analize. Otkrivaju da bi onda to značilo i spuštanje PDV-a na još neke proizvode. Povećanje najniže stope PDV-a na kruh i mlijeko, pratilo bi i smanjenje stope PDV-a koja se plaća na dječju hranu, ulje, mast, konzumni šećer i vodu iz javnih vodovoda.

Što se tiče kafića i restorana, Hrvatska bi i s povećanjem stope s deset na 13 posto imala niži PDV od 16 zemlja članica Europske unije. Ipak, konkurentske turističke zemlje poput, primjerice, Italije i Španjolske s PDV-om od deset posto, te Francuske s PDV-om od sedam posto bile bi u prednosti. (J MARIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter