PDV 13 posto - turistička katastrofa nakon sezone

U cilju spašavanja državnog proračuna PDV na smještaj mogao bi se povećati s 10 na 13 posto (J. PREKALJ)
U cilju spašavanja državnog proračuna PDV na smještaj mogao bi se povećati s 10 na 13 posto (J. PREKALJ)

Samo osam mjeseci nakon što je uvedena smanjena stopa PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu, koju je svojedobno progurao bivši ministar turizma Veljko Ostojić, Vlada predlaže njeno ponovno podizanje, i to uoči Svjetskog dana turizma, što je izazvalo konsternaciju kod istarskih hotelijera.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade, bez ikakvih prethodnih najava, iako se iz nastupa ministra financija Slavka Linića dalo iščitati tokom turističke sezone da je državni proračun izgubio poprilično zbog smanjenog PDV-a u ovoj branši, najavljeno je da će se PDV s dosadašnjih deset podići na 13 posto.

Doduše, kako saznajemo iz Ministarstva turizma, riječ je o prijedlogu za spas državnog proračuna koji se još treba razmotriti te bi se, ako se usvoji, počeo primjenjivati tek od početka iduće godine. Još nije definirano hoće li se ta stopa u tom slučaju podići samo za hranu i piće, gdje je od početka godine smanjena s 25 na 10 posto, ili i na smještaj, gdje niža stopa od 10 posto vrijedi već niz godina.

- Dugo im je trebalo. Taman smo krenuli u dobrom smjeru. U našoj tvrtki imamo jasno mjerljive efekte smanjene stope PDV-a. Ako se veća stopa u budućnosti bude primjenjivala samo na ugostiteljstvo, to još može proći, ali ako se bude primjenjivala na sve, to će biti katastrofa, kratak je bio čelni čovjek Maistre Tomislav Popović. (piše B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter