Pcele se izgube zbog pesticida

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici su otkrili da i niske doze pesticida škode pcelama i bumbarima koji se zbog njih ne mogu orijentirati i gube se.

U dvjema studijama objavljenima u cetvrtak u casopisu Science britanski i francuski istraživaci promatrali su pcele i neonikotinoidne insekticide koji su uvedeni devedesetih i danas su medu najcešcim pesticidima za usjeve.

Zadnjih godina pcelinja populacija naglo opada, dijelom zbog fenomena poznatog kao CCD - Colony Collapse Disorder, poremecaj gubitka pcelinjih zajednica. Znanstvenici strahuju da pesticidi uništavaju pcelinju populaciju, ali još nije jasno kako se to dogada.

Dave Goulson sa škotskoga sveucilišta u Stirlingu vodio je britansku studiju i on tvrdi da je uocen znatan pad broja nekih bumbarskih vrsta. "U Sjevernoj Americi neke vrste bumbara koje su bile ceste sada su uglavnom nestale na cijelome kontinentu", a u Britaniji su izumrle tri vrste.

Prijetnja pcelinjoj populaciji proširila se i na Aziju, Južnu Ameriku i Bliski istok, dodaju znanstvenici.

Znanstvenici su izvagali gnijezda bumbara, s kukcima, medom, voskom i peludi. Izložili su ih niskoj razini pesticida imidakloprida, a onda zajednicu na šest mjeseci stavili na zatvorenu lokaciju na kojoj su bumbari mogli letjeti i prikupljati pelud u prirodnim uvjetima.

Kontrolne zajednice nisu bile izložene pesticidu, a u usporedbi s njima izložene su zajednice manje dobile na težini što znaci da je pristizalo manje hrane.

Druga studija provedena u Avignonu na institutu za agrikulturno istraživanje opremila je pcele mikrocipovima pomocu kojih su mogli pratiti njihovo udaljavanje od košnice.

Pcele koje su dobile nisku dozu pesticida tiametoksama dva do tri puta cešce ugibale su daleko od košnice, a istraživaci kažu da je to vjerojatno zato što im pesticid ometa orijentacijski sustav pa se nisu znale vratiti kuci. Znanstvenik Mickael Henry kaže da to otvara važna pitanja u vezi s odobravanjem pesticida.


Podijeli: Facebook Twiter