Pčelarstvo kao nematerijalna baština


U Etnografskom muzeju Istre (EMI) u pazinskom Kaštelu otvorena je izložba "Pčelarstvo-tihi zanat", autorica Duge Mavrinac i Ivone Orlić. Ovo je istraživanje pčelarstva započelo temeljitijim, sustavnijim obrađivanjem muzejske zbirke gospodarstva u kojoj su, kako je rekla Mavrinac predstavljajući izložbu, autorice pronašle desetke predmeta vezanih za pčelarstvo. To je ih je potaknulo da počnu razmišljati o toj djelatnosti, koja im se u širem kontekstu, ističe Mavrinac, činila zapostavljenom.

Stoga ovim postavom nisu pristupile pčelarstvu kao gospodarskoj djelatnosti, već sagledavajući ga u širem društvenom kontekstu, s naglaskom na nematerijalni kontekst, kulturu koju pčelare svrstava u nematerijalnu baštinu. Čini se da je pčelarstvo zapravo spoj tradicije, koja se prenosi generacijama unutar obitelji, i najsuvremenijih saznanja i tehnika kako bi pčele opstale.

Ova je izložba nastala spontano, kao studentska vježba, rekla je prije toga Lidija Nikočević, ravnateljica EMI-ja. Prvotna je namjera bila da se prođe kroz neke faze pripreme izložbe od odabira predmeta do pripreme legendi i ostalih aktivnosti oko pripreme jedne izložbe.

Međutim, došlo je izložbe koja je nastala spontano, bez proračuna i značajnijih troškova jer su se svi djelatnici muzeja njome inspirirali i uključili u njeno ostvarenje. Stoga je Nikočević zahvalila kolegicama Mavrinac i Orlić koje su i druge uspjele motivirati za ovu izložbu. Njome je pozornost skrenuta na pčelare. "Ovdje je važno da je pčelar u centru događanja, a to je u skladu s našom orijentacijom muzeja prema nematerijalnoj kulturnoj baštini", rekla je Nikočević.

Ranko Anđelini, pčelar i suradnik na projektu čestitao je autoricama na entuzijazmu i ideji da se pokrene nešto o čemu pčelari razmišljaju već devet godina, otkako su u Pazinu pokrenuli Dane meda. Na terenu pčelari imaju dosta predmeta koji se mogu  izložiti kao eksponati na trajnijoj izložbi. "To je naš cilj i zato je ovaj projekt dobar kao ideja za stalni postav jer sve je ovo dio naše povijesti", rekao je Anđelini. 

Nakon prigodnih govora prikazan je dokumentarni film "Pčelarev dnevnik" autorica Duge Mavrinac i Ivone Orlić u kojem prate aktivnosti pčelara na terenu, u njihovim pčelinjacima. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter