Pcelari upozoravaju na lažni med

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj se prije nekoliko dana pojavio turski proizvodac koji je tvrtkama nudio lažni med, industrijski proizveden, što je alarmantno jer u Hrvatskoj nema adekvatnog laboratorija za detekciju patvorenog meda, istaknuo je predsjednik Grupacije pcelarstva Hrvatske gospodarske komore Zlatko Gregacevic.

Vlasnik tvrtke PIP Ivan Bracic kazao je da je njegova tvrtka odbila ponudu Cem Özakgüla, predstavnika turske tvrtke »Hasal« iz Izmira koji im je nudio lažni med, koji je u biti sirup.

Bracic poziva sve proizvodace, nadležne institucije, posebno inspekcijske službe, grupacije pcelara da aktivnosti usmjere u osposobljavanje barem jednog laboratorija za detekciju lažnog meda. Predlaže i da se žurno napravi uzorkovanje proizvoda na policama, odnosno u prometu te da se pošalju na analizu u laboratorij u Bremen.

Bracic je kazao da se najviše lažnog meda prodaje kao med pakiran u vrecicama koje se prodaju u kaficima, bolnicama, domovima, te pakiran u kadicama i malim staklenkama koje se prodaju u hotelima, u vecini mednih likera i u dosta sirupa koje se prodaju u ljekarnama kao dodaci prehrani.

Predsjednik Hrvatskog pcelarskog saveza (HPS) Martin Kranjec u telefonskoj izjavi je rekao da u Hrvatskoj nema patvorenog meda i da je to izmišljena prica jer je otkupljivacima pala prodaja buduci da sve više ljudi kupuje na kucnom pragu.

Što se laboratorija tice, kazao je da HPS u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom (HPA) unazad nekoliko godina radi na otvaranju laboratorija za kontrolu kvalitete meda i otvorenje i službeni pocetak rada održat ce se 16. studenog u Križevcima.

Laboratorij je dio Odjela za kontrolu kvalitete poljoprivrednih proizvoda, a cilj je stvaranje Središnjeg laboratorijskog centra za kontrolu kvalitete pcelinjih i poljoprivrednih proizvoda.

Prema podacima HPS-a u Hrvatskoj je registrirano 7.600 pcelara, a godišnje se proizvede izmedu 5 i 6 tisuca tona meda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter